Жорж Албер Буланже

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за британския биолог. За френския генерал вижте Жорж Буланже.

Жорж Албер Буланже
британски зоолог

Роден
Починал
23 ноември 1937 г. (79 г.)
Научна дейност
Област Биология
Жорж Албер Буланже в Общомедия

Жорж Албер Буланже (на френски: George Albert Boulenger) е британски зоолог и ботаник от белгийски произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Буланже е роден през 1858 в Брюксел в семейството на нотариус. През 1876 завършва естествени науки в Свободния университет в Брюксел и известно време работи в брюкселския Музей за естесвена история, изследвайки земноводните, влечугите и рибите. През този период той често посещава Националния музей по естествена история в Париж и Британския музей в Лондон.

През 1880 Жорж Буланже е поканен да работи в Британския музей от Алберт Гюнтер със задачата да опише земноводните в тяхната колекция. За да заеме длъжността той трябва да приеме британско гражданство. Буланже остава на работа в музея до пенсионирането си през 1920.

Според съвременниците Буланже е невероятно методичен, има удивителна памет и огромна работоспособност. Освен това той свири на цигулка, говори френски, немски и английски, чете на испански, италиански и малко руски, а като зоолог владее на работно ниво гръцки и латински.

До 1921 Буланже е публикувал 877 книги с общо над 5000 страници, както и 19 монографии за риби, земноводни и влечуги. Той описва 1096 вида риби, 556 вида земноводни и 872 вида влечуги. Смятан е за експерт по сладководните риби в Африка, въпреки че никога не е пътувал дотам. Той ръководи и комисията, съставена от белгийския крал Леополд II през 1897, която трябва да постави началото на природонаучен музей на Конго.

След пенсионирането си от Британския музей Буланже изучава розите и публикува 34 заглавия на ботаническа тема и двутомно изследване на розите в Европа.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „George Albert Boulenger“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.