Жорж Албер Буланже

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за британския биолог. За френския генерал вижте Жорж Буланже.

Жорж Албер Буланже
George Albert Boulenger
британски зоолог

Роден
Починал

Националност  Белгия
 Великобритания
Научна дейност
Област биология, зоология, ботаника
Образование Брюкселски свободен университет
Работил в Музей за естествена история в Брюксел;
Британски музей
Жорж Албер Буланже в Общомедия

Жорж Албер Буланже (на френски: George Albert Boulenger) е британски зоолог и ботаник от белгийски произход. Член на Британското кралско научно дружество.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 октомври 1858 година в Брюксел, Белгия, в семейството на нотариус. През 1876 г. завършва естествени науки в Свободния университет в Брюксел и известно време работи в брюкселския музей за естествена история, изследвайки земноводните, влечугите и рибите. През този период той често посещава Националния музей по естествена история в Париж и Британския музей в Лондон.

През 1880 г. Жорж Буланже е поканен да работи в Британския музей от Алберт Гюнтер със задачата да опише земноводните в тяхната колекция. За да заеме длъжността той трябва да приеме британско гражданство. Буланже остава на работа в музея до пенсионирането си през 1920 г.

Според съвременниците Буланже е методичен, има удивителна памет и огромна работоспособност. Освен това той свири на цигулка, говори френски, немски и английски, чете на испански, италиански и малко руски, а като зоолог владее на работно ниво гръцки и латински.

До 1921 г. Буланже публикува 877 книги с общо над 5000 страници, както и 19 монографии за риби, земноводни и влечуги. Описва 1096 вида риби, 556 вида земноводни и 872 вида влечуги. Смятан е за експерт по сладководните риби в Африка, въпреки че никога не е пътувал дотам. Той ръководи и комисията, съставена от белгийския крал Леополд II през 1897 г., която трябва да постави началото на природонаучен музей в Конго.

След пенсионирането си от Британския музей Буланже изучава розите и публикува 34 заглавия на ботаническа тема и двутомно изследване на розите в Европа.

Умира на 23 ноември 1937 година в Сен Мало, Франция, на 79-годишна възраст.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • The Tailless Batrachians of Europe (1897)
  • The Snakes Of Europe (1913)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „George Albert Boulenger“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.