Тест на Ишихара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Табло на Ишихара № 9. Числото „74“ трябва да е ясно видимо за хора с нормално цветоусещане. Пациенти с дихроматизъм (протанопия, деутеранопия или тританопия) или с анормален трихроматизъм (протаномалия, деутераномалия, тританомалия) не могат да видят нищо на това табло.
Симулирано сравнение на възприятията на едно и също табло на Ишихара от човек без дефект на цветното зрение (горе ляво) и от пациенти с дихроматизъм: протанопия (долу ляво), деутеранопия (горе дясно) и тританопия (долу дясно)

Тестът на Ишихара е тест за проверка на цветоусещането и степента на цветна слепота при пациенти[1]. Наречен е по името на д-р Шинобу Ишихара, професор в Токийския университет, който за първи път публикува разработките си през 1917 г.

Тестът се състои от голям брой цветни табла, наречени табла на Ишихара[2], всяко от които се състои от привидно случайно разпръснати кръгове с различна големина и цвят. В изображението, което се образува на таблото, някои кръгове образуват геометрична фигура или число, които достатъчно ясно се открояват за хората с нормално цветоусещане, но са невидими или трудно видими за хора с нарушения като далтонизъм, проявяващ се в неразличимост на червения от зеления цвят.

Пълният тест на Ишихара се състои от 38 табла, но наличието на проблем в цветоусещането обикновено може да се установи дори и само от първите няколко табла. Съществува съкратен вариант на теста, състоящ се от 24 табла.

Таблата са проектирани така че да установяват четири различни разновидности на цветната слепота. При първия вид табла, хората с дефект на цветното зрение виждат различна фигура от хората с нормално цветно зрение. При втория вид табла само хора с нормално цветно зрение могат да различат скритата в изображението на таблото фигура. При третия вид, фигурата може да се разпознае само от хора с дефект на цветното зрение (например, табло № 19). Четвъртият вид табла, диагностичните, служат да се определи вида на дефекта (протанопия, деутеранопия, тританопия) и колко сериозно е проявлението му.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Учебник по очни болести, Колектив под редакцията на Проф.д-р Искра Маждракова-Чалманова, Болид, 2008
  2. Color Blindness or Color Vision Deficiency на archimedes-lab.org
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Color perception test в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​