Тест на Сонди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Тестът на Сонди (гено-тест или тест за диагностика на нагоните) е психологическо изследване, наречено на унгарския си създател Леополд Сонди в Будапещенския университет, Будапеща, Унгария.

Това е проективен личностен тест, подобен на добре познатия тест на Роршах. Тестът на Сонди съдържа серия от 48 различни снимки (6 серии по 8 снимки) на лица на душевноболни пациенти. Тестваният е инструктиран да избере двете снимки, които най-много му допадат и двете, които най-малко харесва. Предполага се, че изборът на четири или повече снимки от една и съща категория, би отразявал предполагаемата патология на пациента.

Сонди разделя резултатите на четири различни класа: хомосексуален/садистичен, епилептичен/хистеричен, кататоничен/параноичен и депресивен/маниакален.

Логиката на теста се основава на т.нар. от Сонди генотропизъм – идеята, че специфични гени регулират обектния избор на личността и че индивидите търсят близостта на носителите на гени, подобни на техните. Афективният избор, вярва Сонди, не се прави случайно, а е резултат от определено преживяване, произведено от обект (снимките) върху субекта (пациента).

Снимките, които не са избрани, според Сонди отразяват задоволени тенденции; тези, които са избрани като симпатични, отразяват тенденции, които могат да се осъществят; посочените като антипатични пък, отразяват изтласкано влечение или подсказват силата на противоположното влечение.

Тестът е широко критикуван, най-вече от психоаналитиците.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Жак Постел (ред.). Речник по психиатрия и клинична психопатология. Плевен: ЕА, 2000. ISBN 954-450-117-7

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Szondi test“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.