Титикака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Титикака  
Езеро Титикака
Езеро Титикака
Местоположение (Южна Америка) Анди
Координати 15°50′00″ ю. ш. 69°20′00″ з. д. / 15.833333° ю. ш. 69.333333° з. д.
Вид Езеро
Притоци 27 реки
Отток река Десагуадеро
Дължина 190 km (max)
Ширина 80 km (max) 
Площ 8372 km²
Воден обем 893 km³
Надм. височина 3812—3821 m
Острови 42
Населени места Пуно, Перу и Копакабана, Боливия
Титикака   в Общомедия
Езерото Титикака, снимано откъм Боливия

Титикака (на испански Titicaca) е планинско езеро, разположено в Андите, на територията на две държави – Перу и Боливия. Заема площ от 8 370 km² Дълбочината му достига 281 m. Най-големият остров в него също се нарича Титикака. Местното население плете рибарските си лодки от тръстика. Езерото се използва за риболов, транспорт и туризъм. То е най-високо разположеното плавателно езеро на Земята – 3 812 m н.в.

История[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път европейците достигат до езерото Титикака при хребета Кордилера Реал (6400 m). От 1862 г. то е най-високото плавателно езеро в света за големи кораби, защото тогава един параход е доставен на части дотам и сглобен на брега. След цял век служба той е „пенсиониран“ и заменен от съвременните кораби, които правят редовни курсове между Пуно в Перу и дестинации в Боливия.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Езерото Титикака служи за климатична граница в Андите: на север климатът става все по-умерен, а на юг – по-суров. Бреговете му бележат южната граница с целогодишни високопланински поселения и добра реколта на картофи. Царевицата и ечемикът не узряват, но ги отглеждат за храна на животните. Риболовът в езерото е слабо развит. Внесена дъгова пъстърва изяла местните сомове и самата тя на свой ред станала жертва на прекаления улов. Основни обитатели на езерото са жаби, по сведения с големина на плъх. Но тъй като те дишат само като извличат кислород от водата чрез кожата си и не могат да оцелеят на сушата, рядко могат да се видят.