Токуда болница София

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Токуда болница София
Red Cross icon.svg
Токуда болница София
Токуда болница София
Sofia location map.png
42.665° с. ш. 23.3247° и. д.
Местоположение в София
Пълно име МБАЛ „Токуда Болница София“[1]
Местоположение София, Флаг на България България
Основана откриване – 2006 г.
Болнична мрежа 32 клиники и отделения
Спешно отделение Съвременно оборудване на „Шокова зала“ и стая за интензивно лечение[2]
Легла 1000
Уебсайт www.tokudabolnica.bg
Токуда болница София в Общомедия

МБАЛ „Токуда болница София“[1], известна също като Японската болница, е първата голяма частна болница в България.

Собственост е на Токушукай Медикъл Корпорейшън, японска верига основана през 1975 г., на която по собствени данни принадлежат над 280 лечебни заведения в Япония. Еднолична собственост е на д-р Торао Токуда.[3] Изпълнителен директор на лечебното заведение е д-р Явор Дренски. „Токуда болница София“ е първата болница в компанията, намираща се извън Япония. Тя разполага с 1000 легла.

Болницата е многопрофилна и има 34 клиники и отделения, 3 операционни блока с 22 хирургични зали, Кардиохирургия, Инвазивна кардиология, Неврохирургия, Очно отделение, Многопрофилен детски център, широкоспектърен и модерен диагностичен център, високотехнологично оборудване, център за профилактична и трудова медицина.

Всички здравни заведения „Токуда“, включително и софийската болница, са свързани с обща информационна система с възможност за взаимен обмен на информация и консултации в реално време.

Изграден е единен стандарт за добра медицинска практика, както и система за контрол на качеството в областта на медицинската дейност, обслужването на пациентите и обучението на лекарите, сестрите и техническия персонал. Болницата има договор за лечение по над 250 клинични пътеки с НЗОК.

МБАЛ „Токуда Болница София“ и ДКЦ „Токуда“ разполагат с модерна диагностична апаратура и лаборатории от последно поколение.

От 2013 година Токуда е учредител и член на Националното сдружение на частните болници в България (НСЧБ), като изпълнителният директор на японската болница е председател на неправителствената организация, защитаваща интересите на пациентите и частната инициатива в болничната помощ.

От 2016 г. Болница Токуда е част от най-голямата верига лечебни заведения в България – „Аджибадем Сити Клиник“, която включва 4 болници, 4 медицински центъра, над 2500 медицински специалисти, 700 от които лекари и 750 легла. „Аджибадем Сити Клиник“ е част от здравната верига на „Аджибадем“ – една от най-големите медицински структури в Турция. Глобално веригата е част от базираното в Малайзия публично дружество „IHH Healthcare Berhad“ – световен лидер в предоставянето на висококачествени здравни услуги. IHH оперира в 10 страни (включително Малайзия, Сингапур, Турция, Индия, Китай, ОАЕ и др.), представена е с 52 болници и има над 30 000 служители.[3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]