Томски държавен университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Томски държавен университет
Национа́льный иссле́довательский То́мский госуда́рственный университе́т

The National Research Tomsk State University, TSU
Главният корпус на университета
Главният корпус на университета
Основан1878 г.
МестоположениеТомск,  Русия
Сайтwww.tsu.ru
Карта Местоположение в Томск
Томски държавен университет в Общомедия

Национален изследователски Томски държавен университет (на руски: Национа́льный иссле́довательский То́мский госуда́рственный университе́т) е един от най-големите и престижни университети в Сибирска област. Университетът е и първият в азиатската част на Русия (фактически първият руски университет на изток от бреговете на Волга). Той е един от 30-ината национални изследователски университета в Руската федерация, определени с конкурс да извършват (освен обучение) и научни изследвания.

История[редактиране | редактиране на кода]

Университетът е основан с постановление на Държавния съвет на Руската империя през 1878 г. Две години по-късно започва изграждането на собствена сграда, и университетът е открит на 22 юли 1888 г., с един факултет – медицински (през 1930 г. този факултет е преобразуван в Томски медицински институт). Първият ректор на университета е Николай Александрович Гезехус. Томският университет получава статут на държавен в началото на 1920-те години. До 1957 г. в университета е действал филиал на Академията на науките на СССР.[1]

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Днес университетът е структуриран в 24 факултета, филиал на Новосибирския юридически институт, 5 научноизследователски института. Тук се обучават 23 000 студента, 800 аспиранта и докторанта.

Гордост на университета са неговата научна библиотека (4 млн. екз., музей на редките книги) и Сибирската ботаническа градина.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Към университетът има сформирани симфоничен и джаз оркестър „ТГУ-62“, хор, литературно-художествен театър, състав по народни танци и други танцови състави, литературни клубове.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Към университетът има шахматен клуб, клуб по туризъм, клуб по карате.

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

  • Галажинский Едуард Владимирович – ректор
  • Майер Георгий Владимирович – президент

Източници[редактиране | редактиране на кода]