Топлинно излъчване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Топлинно излъчвана на абсолютно черно тяло в зависимост от температурата на тялото и дължината на вълната на електромагнитното лъчение. Червена линия - тела с температура на околната среда; Оранжева линия - температура на повърхността на слънцето; Оцветената област съответства на видимата светлина

Топлинното излъчване или топлинната радиация е един от начините за предаване на топлина от едно тяло към друго. За разлика от конвекцията и топлопроводността, при излъчването не е необходима материална среда, то се извършва и във вакуум. Чрез излъчване се предава например енергия от слънцето към земята. Тъй като температурата на слънцето е много висока, около 5500 °C, то излъчва и във видимия спектър (т.е. и светлина, виж диаграмата). Тела с температура до около 500 °C излъчват предимно в инфрачервения спектър. В повечето практически случаи (топлинни загуби в сгради, тръбопроводи, промишлени апарати и др.) тези температури не се надвишават, затова обикновено под топлинно лъчение се разбира лъчение в инфрачервения спектър.

Според закона на Стефан-Болцман топлинният поток, излъчван от дадено тяло е:

: Топлинен поток, W
: Степен на чернота. Стойностите са между 0 (перфектно огледало) und 1 (абсолютно черно тяло).
: Коефициент на излъчване на абсолютно черното тяло (Константа на Стефан-Болцман)
: Площ на тялото, m2
: Абсолютна температура на излъчващото тяло, К

Ако тяло 1 е поставено в друго кухо тяло 2 (напр. апарат поставен в промишлен цех), обмененият топлинен поток между двете тела е:

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Топлинните загуби на човешкото тяло чрез излъчване са около 100 W.
  • За да се намалят топлинните загуби чрез излъчване се използва отражателен слой („огледало“ или отразяващо фолио, виж. термос, дюаров съд и топлоизолация)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]