Трагедия на Хилзбъро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трагедия на Хилзбъро
Hillsborough Memorial.jpg
Мемориал на феновете, загубили живота си на мач на любимия им отбор
Информация
Дата15 април 1989 г.
МестоположениеСтадион „Хилсбъро“ в град Шефилд
Причинапренаселеност в централните сектори
Жертви97
Ранени766
Трагедия на Хилзбъро в Общомедия

Трагедията на „Хилзбъро“ (на английски: Hillsborough Disaster) се случва на 15 април 1989 г. на стадиона „Хилзбъро“ в Шефилд, Англия, по време на футболна среща между ФК „Ливърпул“ и ФК „Нотингам Форест“.

Загиват 96 души (фенове на „Ливърпул“), въпреки че за времето си стадионът „Хилзбъро“ е нареждан сред най-добрите в Англия.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

На 15 април 1989 в 3 ч. следобед на стадиона „Хилзбъро“ в Шефилд, Англия започва футболната среща между ФК „Ливърпул“ и „Нотингам Форест“. По онова време стотици фенове все още са пред вратите на стадиона.

Полицията решава да отвори изход С. Когато това става, огромна тълпа нахлува в стадиона и се насочва към централно разположените сектори 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях никой друг не забелязва какво се случва. Между отделните сектори е имало здрави стоманени прегради за предпазване от хулигански прояви.

В 15:06 съдията спира мача, след като хората панически започват да прескачат оградите и да нахлуват на игрището. Единственият изход е към игрището. Малка част от оградата рухва и през пролуката се излива поток от задъхващи се хора, ранени и мъртви, докато други продължават да прескачат оградите.

Полицията и „Бърза помощ“ не смогват да помогнат на ранените. Въпреки това голяма част от полицията прави кордон, като блокира 3/4 от игрището, за да не могат феновете на „Ливърпул“ да достигнат тези на „Нотингам“. Парадоксално фенове на „Нотингам“, опитали се да излязат на тревата, за да окажат помощ, са спрени.

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

94 души загиват на стадиона, 3-ма почиват от раните си по-късно в болница. 700 души са ранени.

Разследване[редактиране | редактиране на кода]

Разследването на причините, довели до трагедията, е възложено на лорд Джъстис Тейлър. 31 дни по-късно той публикува доклад, известен като Доклад на Тейлър, в който се дават препоръки за преустройство на стадионите:

  • седящи места за всички зрители,
  • премахване на преградите между отделните сектори,
  • поне по 1 изход за всеки 1500 зрители,
  • осигуряване на пътища за евакуация от всяка точка на стадиона.

През февруари 2010 година е създадена Независимата комисия по разследване на причините за трагедия на „Хилзбъро“ под ръководството на епископа на Ливърпул Джеймс Джонс[1], на която е възложено да изучи всички налични материали и документи, свързани с трагедията, за да се изяснят основните въпроси. Работата продължава повече от 2 години и едва на 12 септември 2012 г. е публикуван заключителният отчет на 395 страници[2]. Отчетът предизвиква истинска сензация в страната, доколкото потвърждава, че феновете на „Ливърпул“ са били несправедливо обвинени за случилото се, при което зад това обвинение е стояла полиция на Южен Йоркшър[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]