Транспортир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Портрет Михаил Василевич Ломоносов, 1750 г. На масата са неговите работни принадлежности, включващи транспортир.
Полукръгъл транспортир
Кръгъл транспортир

Транспортирът (на френски: rapporteur (ou rapporteur d'angle); на латински: transporto) е инструмент за построяване и измерване на ъгли. Транспортирът се състои от линия (праволинейна мащаби) и полукръг (ъгломерна скала), разделена на градуси от 0 до 180°. В някои модели — от 0 до 360°.

Транспортирите се изработват от стомана, пластмаса, дърво и други материали. Точността на транспортира е правопропорционална на неговия размер.

История на транспортира[редактиране | редактиране на кода]

Транспортирът е известен още от древността. Предполага се, че транспортирът е изобретен в древен Вавилон.

Разновидности[редактиране | редактиране на кода]

  • Полукръгли(180 градуса) — най-опростените и древни транспортири.
  • Кръгли (360 градусов).
  • Геодезичен, който биват два вида: ТГ-А — за построяване и измерване на ъгли на планове и карти; ТГ-Б — за нанасяне на точки на чертожни основи под известен ъгъл и разстояние. Стойността на деленията на ъгломерната скала — 0,5°, а на праволинейната — 1 милиметър.
  • Подобрени видове транспортири, които се използват за по-точни построявания и измервания. Например, съществуват специални транспортири с прозрачна линия и ъгломер нониус, които се въртят около центъра си.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Транспортир“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​