Транспорт в Сен Пиер и Микелон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пристанище Сен Пиер

Транспортът на Сен Пиер и Микелон е автомобилен и морски. На него няма железопътен транспорт. Налични са 114 km (71 mi) асфалтирани пътища и 45 km (28 mi) неасфалтирани пътища. Единственото голямо пристанище е в Сен Пиер, въпреки че има по-малко пристанище на остров Микелон. Тази зависима територия няма търговски флот, но има две летища. Пистата на летище Сен Пиер е с дължина 1 800 m (5 910 ft), а на летище Микелон 1 000 m (3 280 ft) .

Воден транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Съществува редовна фериботна услуга между Сен Пиер и канадския град Форчън (провинция Нюфаундленд и Лабрадор). От август 2021 г. с тази редовна фериботна услуга между двете дестинации е налична. Може да превозва 15 автомобила и три камиона с ремаркета.

От 2005 г. до 2009 г. Atlantic Jet предоставя фериботна услуга до близките острови в Канада, [1] управлявана частно от SPM Express SA. Той е заменен от MV Аретуса, но услугата е прекратена през 2010 г., когато островът избира да създаде управлявана от правителството фериботна линия.

Канада



</br> Фериботен терминал
Воден път Сен Пиер и Микелон



</br> Фериботен терминал
Фериботна компания Бележки

Нюфаундленд и Лабрадор – Сен Пиер и Микелон[редактиране | редактиране на кода]

Форчън Форчън Бей Сен Пиер SPM Фериботи Корабите на NORDET и SUROÎT могат да транспортират 188 пътници и 18 превозни средства всеки, редовно между двете дестинации.

Jeune France е по-малък ферибот, обслужващ сезонно маршрута между Сен Пиер и Ланглад. Корабът пристига през 2012 г., заменяйки Saint-George XII, но е в сух док от началото на 2015 г.

Няколко линии круизни кораби посещават Сен Пиер. [2] Те акостират на 2 km североизточно от центъра, близо до края на крайбрежния път. Лодките също осигуряват достъп до Ile aux Marins.

Летище Сен Пиер
Летище Микелон

Въздушният транспорт се осигурява от Еър Сен Пиер (Air Saint-Pierre), който директно свързва Сен Пиер с Микелон и сезонно с Париж – летище Шарл дьо Гол във Франция и с Монреал, Халифакс, Сейнт Джон и островите Магдалена в Канада.

Други възможности за пътуване до Франция включват трансфер с други авиокомпании през Монреал :

Еър Сен Пиер започва да извършва директни полети веднъж седмично (сезонен) до Париж през 2018 г.

Маршрутът Сен Пиер – Микелон е един от най-кратките редовни полети на авиокомпании по света по отношение на разстоянието и продължителността на самия полет.

Автомобилен транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Сен Пиер и Микелон – табела на автомобил (1952 г.-2000 г.)
Сен Пиер и Микелон – табела на автомобил (1952 г.-2000 г.)
Сен Пиер и Микелон – табела на автомобил (2000 г.-)
Сен Пиер и Микелон – табела на автомобил (2000 г.-)

Сен Пиер и Микелон използва стандартни френски регистрационни номера на превозни средства, а не табели във формат от 6 in (150 mm) висок с 12 in (300 mm) широко използвани от повечето други юрисдикции в Северна Америка. Островите обаче не следват стандартната френска система за номериране. До 1952 г. колите са номерирани от 1 нататък, без код, който да ги идентифицира като такива от Сен Пиер и Микелон. От 1952 г. те имат серийни номера, последвани от буквите SPM, например 9287 SPM. От 2000 г. всички номера започват с буквите SPM, последвани от сериен номер и серийна буква, напр. SPM 1 A. [3] Превозните средства на островите са предимно френски превозни средства с френски номера, въпреки че напоследък американските превозни средства със северноамерикански номера са често срещани поради новата фериботна услуга за автомобили до Канада.

Пътните знаци са на френски и са повлияни от Европа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Canada. Lonely Planet Publications, 2008. с. 516.
  2. Saint-Pierre & Miquelon – Cruises // Посетен на 2022-12-09.
  3. French overseas possessions registrations // The Francoplaque License Plate Collectors site. Архивиран от оригинала на 2022-04-18. Посетен на 9 December 2007.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Transport in Saint Pierre and Miquelon в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​