Трийсетте сребърника

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Юда получава награда за издайничеството на учителя си
Юда връща 30те сребърника, картина от Рембранд (1629)

Трийсетте сребърника (в оригинала от древногръцкия текст на Новия завет — на старогръцки: αργύρια) е цената, за която Юда Искариотски предава своя учител Исус Христос на Синедриона.[източник? (Поискан преди 11 дни)]

Обичайно 30-те сребърника се отъждествяват с монети на/от финикийската престолнина Тир с името статери (сикели или шекели) или с древногръцки тетрадрахми. [1] [2]

Според евангелието на Матей:

Тогава един от дванайсетте, на име Иуда Искариот, отиде при първосвещениците и рече: какво ще ми дадете, та да ви Го предам?

А те му предложиха трийсет сребърника.

И оттогава той търсеше сгоден случай да Го предаде.

(Мат. 26:14-16)

Действието се развива на Велики четвъртък срещу Разпети петък от Страстната седмица, и както ни предава най-видният апологет на християнството Йоан Златоуст:

Днес, възлюбени, Господ наш Иисус Христос е бил предаден. Тази вечер иудеите го заловили и си отминали. Но не се предавайте на отчаяние, като слушате, че Иисус е бил предаден, или по-добре, предавайте се на отчаяние и плачете горчиво, но не за предадения Иисус, а за предателя Иуда, защото предаденият спасява вселената, а предателят погубва своята душа.

[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]