Тринадесетият апостол - Избраният (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тринадесетият апостол – Избраният
Il tredicesimo apostolo – Il prescelto
Жанр Трилър - Фентъзи - Драма
Създател(и) Алексис Суийт
Актьори Луиджи Диберти
Клаудио Гиое
Клаудия Пандолфи
Йорго Воягис
Томасо Рагно
Страна Флаг на Италия Италия
Език Италиански
Сезони 1
Епизоди 12 (списък с епизоди)
Продукция
Продуцент(и) Симоне Торди
Лодовича Етери
Времетраене 50 минути
Разпространение
ТВ Канал Canale 5
Формат на картината 480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Излъчване 4 януари 2012 г. – досега
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

Тринадесетият апостол е италиански фентъзи трилър сериал, който дебютира на 4 януари, 2012 г. по Canale 5. Вторият му сезон бе поръчан от канала след пожънатия успех на първия. В България сериалът започва излъчване от 25 септември, 2012 г. по FoxLife.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Науката и религията дават противоречиви и незадоволителни отговори на повдигнатите въпроси. Повечето хора предпочитат да се доверят на общоприетите схващания, независимо дали са научни или религиозни и престават да си задават фундаменталните въпроси на човешкото съществуване. Само малцина търсещи души се отправят на смело пътешествие в тайните на вътрешния свят и загадките на Космоса. Илюзията за развитие, която научно-техническият прогрес създава, не може да замести потребността на човешката душа от истинно познание. Дори и да прозвучи смешно на някои, но преди 5000 години хората са познавали много по-добре космоса и човешката природа от нас. Разбира се, далеч не всички са били въведени в тайните на мирозданието, а само малцината, тръгнали по тясната пътека на мъдростта. Габриел Антинори е млад свещеник и професор по теология. Обичан от учениците си за неконвенционалнaта му интелигентност, той се занимава с проучвания на границите между науката и вярата, в света, на определени паранормални явления. Мотивиран от желанието да изследва мистериите на живота, Габриел работи с Конгрегацията на Истината, църковна институция, която проверява рационално необясними събития. Габриел не е изследовател на окултизма, а човек на вярата, свободна от предразсъдъци и затваряне, който иска да разбере феномените, с които се сблъсква от човешка гледна точка. Самата му човешка природа се сблъсква с паранормалното, и това Габриел ще го открие по трудния начин, благодарение на чаровната психоложка Клаудия Мунари.

Герои и актьори[редактиране | редактиране на кода]

Луиджи Диберти – Монсиньор Деметрио Антинори

Клаудио Джойе - отец Габриел Антинори

Клаудия Пандолфи – Клаудия Мунари

Йорго Воягис – отец Алонсо

Томазо Раньо - Бонифаций Сервенти

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Подзаглавие Епизоди Оригинално излъчване
по Canale 5
Излъчване в България
по FoxLife
1 Избраният 12 Сряда 21:10 4 януари 2012 г. 7 февруари 2012 г. Вторник 23:00 25 септември 2012 г. 11 декември 2012 г.
2 Пророчеството 12 Понеделник 21:10 20 януари 2014 г. 24 февруари 2014 г.

Сезон 1 – Избраният (2012)[редактиране | редактиране на кода]

Еп. № Заглавие в оригинал Заглавие на български Първо излъчване
В Италия
Първо излъчване
В България
1 Gemelli Близнаци 4 януари, 2012 г. 25 септември 2012 г.
Отец Габриел Антинори е повикан, за да разследва случая на две деца от бедно семейство, които левитират на сън в точно определен час през нощта. По пътя към къщата той среща Клаудия Мунари – психоложка, и те двамата поемат разгадаването на мистерията – чудо на Бог или научно ясно доказуемо събитие?
2 Anatema Анатема 4 януари, 2012 г. 2 октомври 2012 г.
В частния женски колеж "Св. Доротея Илюмината" започват да се случват мистериозни неща. Момичета изчезват, самоубиват се, други плачат кървави сълзи, а общото между тях са поредица от саморисуващи се картини, предизвестяващи нечия смърт, както и Габриел и Клаудия, които правят всичко по силите си, за да разгадаят тъмната тайна на колежа. Междувременно Клаудия започва да показва чувствата си към Габриел. Той от своя страна преживява необичайни неща, видения и сънища, а когато всичко е заложено на карта, някой ще плати цената за един живот.
3 Presagi di morte Поличба за смърт 11 януари, 2012 г. 9 октомври 2012 г.
Габриел се събужда от комата си и скоро след това забелязва, че някакъв старец го преследва. Той влиза без разрешение в архивите на Конгрегацията, за да разбере повече за мъжа, застрашавайки приемането му. Той узнава, че старецът е нещо като пророк, медиум, и е имал видение за смъртта на момиче, което ще бъде блъснато от кола. Междувременно пациент на Клаудия я притеснява, когато пристъпите му на паника и агресия се засилват. Всичко ще се навърже, а Габриел ще се окаже в средата на всичко, научавайки цената за променяне на съдбата.
4 Un'altra vita Друг живот 11 януари, 2012 г. 16 октомври 2012 г.
Момче започва да има видения от чужд живот, да говори на непознат за него чужд език, да свири на пиано, едното му око сменя цвета си и Клаудия иска помощта и мнението на Габриел. Междувременно отец Исая продължава с плана си за осуетяване на всяко действие на Габриел като започва да го следи. Една трагична история за любов от миналото ще продължи в днешно време, обещавайки същата трагедия благодарение на мистериозната организация "Светлиникът".
5 Rachele Ракеле 18 януари, 2012 г. 23 октомври 2012 г.
Ракеле – момиче, което е изчезнало безследно преди 15 години, се появява от нищото във езеро и се връща при семейството ѝ. Едновременно с мистериозното ѝ завръщане много хора в града започват да умират внезапно. Ракеле не се е променила ни най-малко за 15-те години, които я е нямало, тя не говори, не се съобразява с действията си и всички започват да я обвиняват за случващото се. Каква е истината и защо се случва всичко това могат да открият само Габриел и Клаудия.

Клаудия междувременно помага на Габриел да се справи със страха си от знание за съдбовната нощ, в която майка му мистериозно загива.

6 La macchia di Lucifero Петното на Луцифер 18 януари, 2012 г. 30 октомври 2012 г.
Габриел разследва събития, свързани с жена със странно кърваво петно в окото, която започва да предизвиква мистериозни пожари и да убива без да го иска съзнателно. За пореден път Габриел и Клаудия се сблъскат на границата между паранормален феномен и научен факт. По-късно Габриел се връща на мястото от кошмарите му и там намира нещо невъзможно и неочаквано.
7 Dalle stelle От звездите 25 януари, 2012 г. 6 ноември 2012 г.
8 La scelta Изборът 25 януари, 2012 г. 13 ноември 2012 г.
9 Il villaggio Селото 1 февруари, 2012 г. 20 ноември 2012 г.
10 Fantasmi Духове 1 февруари, 2012 г. 27 ноември 2012 г.
11 Il circolo di Plutarco Кръгът на Плутарх 7 февруари, 2012 г. 4 декември 2012 г.
12 La profezia Пророчеството 7 февруари, 2012 г. 11 декември 2012 г.

Сезон 2 – Пророчеството (2013)[редактиране | редактиране на кода]

Еп. № Заглавие в оригинал Заглавие на български Първо излъчване
В Италия
Първо излъчване
В България
1 2013 г.

"Тринадесетият апостол" в България[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът започна излъчване в България по Fox Crime на 15 септември, 2012 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]