Трънен венец (Исус Христос)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Трънен венец.

Тръненият венец, или подигравателно Короната от тръни, според евангелските текстове е венец, изплетен от тръни и положен на главата на Исус от римските войници при изкарването му от Пилат Понтийски пред тълпата, подучена и изпратена пред дома му от Синедриона. Този венец е положен като пародиен символ на царска корона, по повод на твърденията на Исус Христос, че е Цар[1].

Осъден за богохулство на среднощно заседание на Синедриона, Исус, облечен в пурпурна багреница, държи тръстика като скиптър и е с трънен венец на главата. Пилат възкликва за Исус към тълпата с първосвещениците и книжниците: Ecce Homo! („Ето човека“!)

Тогава Иисус излезе вън с трънения венец и в багреница. И рече им Пилат: ето Човекът!

А когато първосвещениците и слугите Го видяха, завикаха и казваха: разпни, разпни Го! Пилат им казва: вие Го вземете и разпнете, защото аз не намирам у Него вина.

(Йоан 19:5-6)

Съществуват различни версии за това, какво растение е било използвано като материал за направата на трънения венец. Според някои, той е изработен от растението Euphorbia milii[2], според други — от Ziziphus Spina Christi [3], а според трети — от акация[4]

В старозаветната и новозаветната традиции тръните се тълкуват като символ на наказанието за грях; в християнството тръненият венец на Христос се разглежда като символ на страданието за изкупуване на човешките грехове[5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мат. 27: 11; Марк. 15: 2; Лук. 23: 3; Иоан. 18: 33 – 37
  2. Crown of Thorns, Plant of the Week, UCC Biology Department
  3. Братанов, Иво. За израза "Трънен венец". В-к „Църковен вестник”, год. XCIX, бр. 13; С., 1-14 юли 1998 г., с. 4.
  4. Краткая энциклопедия символов
  5. Петканова, Донка. Средновековна литературна символика. изд. Време. София, 1994. стр. 123.