Тръноопашати потапници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тръноопашати потапници
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Гъскоподобни (Anseriformes)
семейство:Патицови (Anatidae)
подсемейство:Същински патици (Anatinae)
род:Тръноопашати потапници (Oxyura)
Научно наименование
Bonaparte, 1828
Разпространение
Тръноопашати потапници в Общомедия
[ редактиране ]

Тръноопашатите потапници (Oxyura), са сравнително дребни птици от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Тежат между 300 и 1000 гр. Имат късо и набито тяло, шията е къса и дебела. Крилете са и несъразмерно малки и къси. Имат изразен полов диморфизъм. Плуват и се гмуркат добре, като могат да задържат тялото си под водата, докато главата им е отвън. Едни от най-добре приспособените за гмуркане представители на семейството. За голямата им ловкост във водата спомагат и силно изнесените им назад крака. Не обичат да летят. Обикновено кацат и излитат от водата. Когато правят това изпълняват характерно засилване, тичайки по водната повърхност. На суша излизат много рядко и се движат много непохватно.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Предпочитат като цяло соленоводни басейни, обрасли с водна растителност и тръстика. В България се среща единствено Тръноопашатата потапница.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Храната им е от смесен произход, дребни ракообразни, насекоми, мекотели, водни растения, семена, водорасли. Докато се хранят се гмурка за продължително време.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Гнездят най-често в близост до соленоводни езера, гнездото приготвят от различни изсъхнали растения и тръстика. Гнездото винаги така е устроено, че мътещата птица да може директно да скочи от него във водата и да се гмурне. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят сами.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Тръноопашатата потапница е защитена на територията на България.

Списък на видовете[редактиране | редактиране на кода]