Тхонми Самбхота

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Тхонми Самбхота е основателя на тибетската писменост и автор на трудовете Sum cu pa и Rtags kyi 'jug pa от 7-ми век. [1] Съгласно тибетската традиция крал Сонгцен Гампо изпраща Самбхота, син на Ану (или Дриторек Ану) - млад мъж от клана Тхонми или Туми към Индия (вероятно 632 г.) заедно с петнадесет други младежи за да изучат азбуката. Била избрана писмеността на Кашмир. Сред всичките събития описани в аналите Тун-хуанг към 655 г. се казва, че текстовете на законите вече са били написани. Това означава, че в рамките на няколко десетилетия не само е създадена тибетската азбука, но също писмото е адаптирано към тибетския език с много сложен правопис и вече използван за държавни документи и това се смята за наистина изключително събитие. Също се казва, че Тхонми Самбхота съставя високо академична граматика по индийски образец. [2] Той бил измежду от седемте мъдри министри на крал Сонгцен Гампо и еманация на Манджушри или мъдростта на Будите. От учениците изпратени в Индия Тхонми Самбхота бил единственият успял да се върне от Индия. Името Самбхота, дадено от индийските му учители означава „най-добрия от тибетците”. Казва се, че крал Сонгцен Гампо се оттеглил за четири години в изучаване на новата писменост и граматиката и след това съставил множество преводи, в това число двадесет текста за Авалокитешвара. Заедно с краля Тхонми Самбхота е сред първите будистки учители на Тибет със сангха от 80 ученици. По това време бързо се появили още много преводачи. Записани са „Шест кодекса на Тибетската конституция”, съдебни регистри, генеалогия, легенди, поезия. [3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tonmi Sambhota. // The Treasury of Lives: Biographies of Himalayan Religious Masters.
  2. R. A. Stein. Tibetan Civilization. (1972), pp. 51, 58. Stanford University Press. ISBN 0-8047-0806-1 (cloth); ISBN 0-8047-0901-7 (paper).
  3. Ancient Tibet: Research Materials from the Yeshe De Project, pp. 192-193. 1986. Dharma Publishing, Berkeley, California. ISBN 0-89800-146-3.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]