Уебзин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Уебзин (дума, образувана от web и magazine) е или интернет периодично издание, списвано от професионалисти или e фензин.

Това е сайт с оригинални статии, писани от доброволни любители или от платени автори, но и в двата случая не съществува съответен аналог на хартиен носител. В интерактивните уебзини посетителите могат да добавят коментар.

Както и фензините, уебзините са тематични. Правени са често от почитатели на дадена тема, обединени в екип. Темите рядко се появяват на страниците на другите, традиционни медии: комикси, алтернативни медии, (независим рок, хеви метал, пънк, ролеви игри, а така също кино и интернет.

Малко са обективните критерии, които отличават някои аматьорски уебзини от професионалните сайтове: броя активни участници, техническото качества са без особена разлика. За създаване на уебзин владеене на езика HTML не е необходимо, съществуват CMS чрез които съдържанието се създава лесно. Интернет пространството е по-евтина среда от хартиения носител, а създателите на уебсайт имат често високи редакционни амбиции.

Някои уебзини имат значителен брои читатели и качество, което с нищо н не отстъпва на класическите медии.