Уикипедия:Визуален редактор/Специални символи

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Инструментът за специални символи на Визуалния редактор прави вмъкването на специални знаци лесно за потребителите, дори ако символите не присъстват на клавиатурите им.

Визуалният редактор споделя списъка от специални символи с WikiEditor, текстовия уикиредактор по подразбиране. Този списък се споделя между всички уикита, и не е нужно да правите нещо, за да го активирате на вашето уики.

За да получите достъп, натиснете специалния бутон (Ω), който отваря таблица със символи:

Кликнете върху един от показаните символи, за да го поставите в текста. За да го затворите, кликнете върху него още веднъж.

Добавяне на често използвани символи[редактиране на кода]

Визуалния редактор също така позволява на всяка уики общност да посочи списък с често използвани символи, които да се показват в горната част на страницата. Това прави лесно употребата на специалните символи използвани от уикито ви, от редактори, които ги нямат на клавиатурите си. Те изглеждат така:

За да настроите това за вашето уики, трябва да създадете страницата MediaWiki:Visualeditor-quick-access-characters.json. Това е JSON страница, определяща кои знаци желаете да се показват и тяхната последователност. Обикновено само sysop (администратори) потребители са в състояние да създадат или редактират тази страница, защото тя е част от интерфейса. За да получите представа за това какво е възможно или полезно, можете да погледнете списъка на немската Уикипедия.

Ако се появява текст Often used вместо локализирано съобщение, той трябва да бъде преведен в TranslateWiki.net; това съобщение е visualeditor-special-characters-group-other.

Помощ и отстраняване на проблеми[редактиране на кода]

  • Ако системата не ви позволява да съхраните промените, проверете за липсващи или допълнително запетаи с помощта на инструмент като http://jsonlint.com или https://jsonformatter-online.com. Ако JSON форматирането не е съвършено, няма да можете да запишете промените в съобщението.
  • Може да потърсите допълнителна помощ тук.