Уикипедия:Започване на нова страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ето как се започва една уики-страница:

Основни правила[редактиране на кода]

 1. Преди да създадете нова статия, потърсете дали някой вече не я е написал. В кутийката за търсене напишете името на обекта, който ви интересува. Много от обектите имат няколко алтернативни наименования или начина на изписване – не пропускайте да потърсите и за такива.
 2. Ако при търсенето не намерите вече създадена статия по темата, но пък откриете други статии, които съдържат червени препратки с различен начин на изписване от това, което искате да използвате, трябва да направите пренасочващи страници от другите имена.
 3. Много обекти и хора имат имена, които не са уникални. Ако вече е създадена статия с името на обекта, за който искате да пишете, но тази статия е за различен обект, то е необходимо да използвате уточнение за типа на обекта в скоби. Вижте долното число за правилата за наименуване. Трябва да направите и така, че читателите да могат да достигнат до статията ви от статията с името несъдържащо уточнение в скоби. Това са прави по няколко начина в зависимост от броя на статиите с едно и също име. Ако статиите са общо само 2, използва се шаблона {{Друго значение}} най-отгоре на статията без пояснение в заглавието. Ако са например 3, може да се използва шаблона {{Други значения}}.Ако са повече, необходимо е да се създаде нова пояснителна страница(ако няма такава).
 4. Прегледайте правилата за наименуване преди да озаглавите новата страница. Подходящото име ще увеличи вероятността към статията ви да се сочи от близки по темата страници, както и ще помогне да се избегне евентуално бъдещо преименуване.
 5. Започнете статията с цяло изречение, което да показва съвсем кратко и ясно за какво е статията. Направете основния израз изпъкващ в първото изречение от статията.
Например ето така:Васил левски е български революционер или „Архитектурата е наука и изкуство за проектиране на сгради.“
 1. Не се подписвайте под статиите. Вашият принос се вижда на езичето „история“ на съответната статия. Обратното, винаги подписвайте написаното на беседите (дискусионните страници). Подписът --95.42.62.10 09:41, 20 юни 2013 (UTC) е на предпоследното в дясно бутонче от горния ред помощни бутони, видни когато редактирате.

Начини да се започне страница[редактиране на кода]

Молим ви първо да прочетете основните правила по-долу.

 1. От съществуваща червена препратка
 2. Директно в браузъра
 3. Чрез търсачката – най-лесният начин

1.От съществуваща червена препратка[редактиране на кода]

За да започнете нова статия, може просто да последвате препратка към това заглавие. Докато четете статиите в Уикипедия, ще видите препратки към статии, които все още не са създадени и затова изглеждат така: Несъществуваща статия.Така, в червено, по подразбиране изглеждат тези препратки (ако влезете, може да промените това в настройките – вместо червена препратка, може да изберете показването на въпросителен знак отзад). Натискайки на препратката, ще отидете на страница, където пише:

Последвали сте препратка към страница, която все още не съществува. За да я създадете, започнете да пишете в долната текстова кутия.

Просто започнете новата статия в текстовото поле. Когато свършите, натиснете бутона „Предварителен преглед“, за да видите как изглежда написаното и дали не сте допуснали някои грешки. Ако всичко е наред, натиснете бутона „Съхранение“, намиращ се отдолу на страницата.

2.Създаване на препратка към друга статия[редактиране на кода]

Докато редактирате дадена статия, може да решите, че за определена дума или израз би трябвало да съществува страница в Уикипедия. Тогава оградете тази дума или израз с двойни квадратни скоби:по този начин.Когато съхраните статията, тази дума ще се превърне в препратка към статия, която ако не съществува, ще стане една от многото червени, които позволяват започването на нова статия. Това е чудесен начин да се разширява съдържанието на енциклопедията.

3.Чрез търсачката-най лесният начин[редактиране на кода]

Напишете името на статията в полето за търсене (вляво). Спазвайте малки и големи букви, оставяйте по един интервал между думите и щракнете на „Отваряне“. Ако няма статия с точно това име, ще ви се предложи да я започнете.

Още нещо[редактиране на кода]

 1. Преди да съхраните дадена статия, е добре да я проверите за грешки – една страница без грешки изглежда наистина професионално.
 2. Създаването на съвсем нови теми е чудесен начин да се разшири и обогати съдържанието на Уикипедията.
 3. Уикипедия е енциклопедия с отворено съдържание.Пишейки тук, Вие създавате статии, достъпни за всеки. Също така разрешавате информацията да се използва според условията на лиценза за свободна документация на ГНУ;може да направите това единствено, ако притежавате авторското право за материала (което е така, ако Вие го създавате) или ако използваната информация е била обществено достояние.Никога не публикувайте произведения с авторски права без разрешение!
 4. Статиите в Уикипедия трябва да са за значими обекти. Понякога значимостта на обект или човек се поставя на обсъждане и гласуване в процедура за изтриване на страници. Ако искате да сте сигурни предварително, че значимостта на обекта на вашата статия няма да бъде поставена под съмнение, можете да попитате общността например на страницата за разговори.
 5. За информацията в статията трябва да прилагате благонадеждни източници.

Вижте също[редактиране на кода]

Страници на български език

 1. Уикипедия:Наръчник
 2. Уикипедия:Вашата първа статия
 3. Уикипедия:Портал