Уикипедия:Заявки към администраторите/2019/26

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Безсрочно блокиране на Потребител:CSKA1948SOFIA[редактиране на кода]

Очевиден вандал. -- Сале (беседа) 22:51, 25 юни 2019 (UTC)

Ok — Luchesar • Б/П 07:31, 26 юни 2019 (UTC)

МЕП[редактиране на кода]

По погрешка добавих чуждоезиковите препратки за кримското езеро Сасик, към създаденато от мен статия за езерото Сасик в Одеска област на Украйна. Моля да се добявят верните чуждоезикови препратки, а грешните да се изтрият. С уважение.--Анатолий Недев (беседа) 12:38, 26 юни 2019 (UTC)

Ok Междуезиковите препратки могат се редактират в Уикиданни от всеки портебител. В бъдеще можеш да пишеш на мен, някой колега или на Разговори. --ShockD (беседа) 12:44, 26 юни 2019 (UTC)

Потребител:MICHELANGELO[редактиране на кода]

Моля, за предупреждение или някаква санкция към Потребител:MICHELANGELO. Опитах се на няколко пъти да комуникирам с него на неговата беседа, но не получих никакъв отговор. Дадох му насоки защо някои от редакциите му не са удачни и са не на място. Вместо това на своя глава продължава да си прави нещата както си е наумил. И най-лошото връща безоткатно редакциите ми. Проблемът е, че приносите му напоследък засягат огромен брой статии от киното. Освен това при създаването на нови статии взима за отправна точка en wiki, а преводите му са меко казано никак добри (бият на машинни на места). Като цяло не познава филмовата терминология (пр. film editing за него е редакция, а не монтаж и т.н.) и застрашава уики проекта поне в частта Кино.--Rebelheartous (беседа) 09:04, 1 юли 2019 (UTC)

Дреболия е това, че вече и личната ми потребителска страница трябва да изглежда по негово усмотрение. :-)--Rebelheartous (беседа) 09:05, 1 юли 2019 (UTC)

Колега Rebelheartous, спри да триеш добавена и нова информация!!! [...]!!! [...]??? Като изключиме безкрайните промени на имена и изтриване на полезна информация??? Нека да създаваме, а не да унищожаваме!!! Историята на моите редакции е на разположенеи на всички, нека да я проследят и да съдят!!! Няма да оставя да се изтрива добавена и полезна информация, ще я възстановавам!!! С уважение към всички MICHELANGELO --Предният неподписан коментар е направен от MICHELANGELO (приноси • беседа) 09:11, 1 юли 2019‎ (UTC)
Rebelheartous, MICHELANGELO, най-напред две администраторски забележки (основно към MICHELANGELO):
  • Уикипедия се пише от много и най-различни хора. Съвместната работа с толкова разнородна група понякога може да бъде доста изнервяща. Съвсем нормално е човек да се чувства фрустриран и афектиран. Важно е обаче в такива случаи да се запазва хладнокръвие, защото „изпускането на нервите“ единствено покачва градуса на напрежение и може да провокира ответни гневни реакции. Особено вредно – и затова недопустимо – е да бъдат коментирани, дори и косвено, други редактори. Например, подобно недопустимо действие е определянето на чужди редакции като „вандалстване“, когато те не влизат в определението на Уикипедия:Вандализъм. Недопустимо е също да се търси сметка кой редактор какво прави и, в частност, да се представя единствено „създаването на информация“ като „полезна дейност“. Изтриването също може да е полезна – и дори нужна – дейност, когато изтриваното не отговаря на принципите и стандартите на Уикипедия (естествено, ако може да бъде поправено, това е за предпочитане). Въобще, всякакво коментиране на други редактори трябва да бъде избягвано. Надявам се, че няма да се наложи да повтарям това.
  • Редактирането на чужди потребителски страници, освен за премахване на вандализми, е крайно нежелателно. В същото време, не мога да не отбележа, че поставянето на публично място, дори в личното пространство, на списъци с потребители, които „трябва да бъдат наблюдавани“, де факто също е индиректна лична нападка, тъй като списъкът изразява лично отношение към тези редактори („не може да им се вярва“). Очевидно тук съществува известна „сива зона“, защото имаме и случаи като Уикипедия:Патрульори/АИА. Затова в случая бих призовал за осъзнаване на отговорността пред общността и постъпване според вътрешното морално убеждение.
По същество:
  • Не съм имал време да прегледам подробно всички конфликтни редакции, но прегледах забележките на беседата на MICHELANGELO, където Rebelheartous действително много добре и коректно е описал проблемите, които вижда.
  • Абсолютно точна е забележката за придържане към енциклопедичния стил, дори в описанието на сюжетите на художествени произведения. Похватите за възбуждане на любопитството, използвани в промоционалните материали (импровизирам: „Двамата остават съвсем сами в дрейфуващия безпомощно космически кораб. Но дали наистина няма никой друг на кораба...?“), действително нямат място в една енциклопедична статия.
  • Съвсем правилен, според мен, е апелът преводите да бъдат правени старателно: както като общ език, така и като конкретна терминология (използването на благонадеждни източници на български за уточняване на термините е силно желателно). Поне в моите очи, концепцията „някой друг ще го поправи“ е погрешна: в нашата Уикипедия средното качество и така е отчайващо ниско, та да увеличаваме съдържанието, което е далеч от желаното равнище.
  • Предпочитанието към български имена и недопускането на празни раздели също са уместни забележки.
  • Останалите неща, касаещи оформлението на статиите, може би в по-голяма степен са въпрос на индивидуални виждания.
С оглед на последното, предлагам някой от двама ви да опише спорните въпроси на Разговори, така че да се потърси консенсус в общността за тях. Дори той да не съвпада на 100% с личното виждане на всеки от вас, това е възможност, аргументирайки позицията си пред останалите редактори, да постигнете максимално близкото до нея – което също вече ще има зад гърба си не само личната ви тежест като редактор, но авторитета на цялата общност.
— Luchesar • Б/П 12:27, 1 юли 2019 (UTC)