Уикипедия:Предложения за администратори/Номиниране на администратори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Тази страница от именно пространство „Уикипедия“ е вече стара и неактуална. Съдържанието ѝ се пази от исторически интерес; моля, не го редактирайте! Прегледайте настоящата ѝ версия (ако има такава) или инициирайте обсъждане за актуализация.

Номиниране на администратори е страница, на която можете да номинирате себе си или друг потребител да бъде избран за администратор, познат още като „sysop”. Администраторите имат достъп до някои технически възможности, които помагат за поддържането на Уикипедия (Wikipedia maintenance). Моля, прегледайте списъка на четивата за администратори (reading list и краткото ръководство за администратори (how-to guide), преди да кандидатствате тук.

Процедурата за избор на администратори в Уикипедия на български се основава на прецеденти и на лични мнения в хода на гласуванията. Често неявно се подразбира за меродавна практиката на Уикипедия на английски. В момента са в процес на обсъждане формални правила за избора на администратори - Уикипедия беседа:Решения за политиката/Избор на администратори.

Използваните досега критерии за получаване или сваляне на администраторски права е консенсус от страна на активната уикипедианска общност (цифром: 75-80% от валидните гласове[1]).

Поради принципа на вземане на решения с консенсус, досега има един редактор със свалени администраторски права. Заради смъртни заплахи, псувни и обиди, направени срещу няколко уикипедианеца и злоупотреби с привилегиите (изтриване на страници с уличаващите обсъждания), правата му са свалени от стюард[2] след обсъждане по е-поща с останалите администратори, още преди гласуването от активната уикипедианска общност (но общността потвърждава свалянето със 100% от гласовете)[3]. Отделно е имало още няколко гласувания за сваляне на администраторски права, за които общността не постига консенсус: вижте Уикипедия:Предложения за администратори. Администраторите могат по собствено желание да се откажат от правата си и няколко са го направили.

Важни въпроси за кандидатите могат да се вмъкнат, като се използва {{subst:Уикипедия:Номиниране на администратори/Въпроси за кандидата}}.

Правила

Статутът на администратор се дава на познати членове на общността, които се ползват с доверие и които са запознати с политиките на Уикипедия. Администраторите нямат специални пълномощия в Уикипедия, но се придържат към по-високи стандарти, защото администраторите са възприемани от много потребители, особено от новодошлите, като официалното лице на Уикипедия. Следователно, те трябва да се стараят да бъдат учтиви, да вземат разумни решения и да проявяват търпение в работата с другите потребители. Номинираните трябва да са били достатъчно дълго в Уикипедия, за да могат хората да видят дали те притежават тези качества. Повечето нови администратори имат над три месеца участие и над 1000 редакции. Можете да номинирате себе си, но е препоръчително да надминете обичайните очаквания, преди да направите това. Можете да погледнете за минималните стандарти за администратори, които някои потребители очакват, на (английската Уикипедия) en:Wikipedia:Requests for adminship/Standards.

Номинациите остават за седем дни, така че общността да може да гласува и да прави коментари по номинацията. Бюрократите могат да удължат този срок, когато консенсусът е неясен (понеже консенсусът е субективен, бюрократите имат право да решават по тяхно усмотрение, но прагът трябва да бъде около 80% поддръжка, изразена на тази страница). Номинациите, за които е ясно, че няма да спечелят достатъчно подкрепа, могат да бъдат премахнати по-рано, за да се предотвратят спорове, които пораждат недобронамереност; обаче, тъй като повечето редактори не посещават Уикипедия всеки ден, трябва да се даде разумен срок. Някои хора са против по-ранното премахване поради каквито и да било причини. Ако вашата номинация е отхвърлена (en:), моля, изчакайте да изтече един разумен срок, преди да кандидатствате отново (общо взето, поне с един месец).

За да добавите своя глас, редактирайте раздела за този кандидат. Можете да добавите кратък коментар към своя глас, но дискусиите и отговорите на други коментари трябва да се правят в раздел Коментари под всяка номинация. Когато гласувате, моля, актуализирайте резултата от гласуването по номинацията, за която гласувате. Форматът на отразяване на резултата е следният: (За/Против/Неутрален).

Анонимни потребители не могат да бъдат номинирани, да номинират други или да гласуват. На тях им е разрешено само да правят коментари.

За да номинирате някого:

  1. Вземете разрешение от лицето, което желаете да номинирате.
  2. Следвайте инструкциите от страницата Уикипедия:Предложения за администратори.

Бележки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Requests for adminship в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​