Уикипедия:Разговори/Архив/2023/октомври

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, използвайте текущата страница.

Преименуване

Каналите от групата „Фокс“ от днес се казват „Стар“. Моля за преименуване на статиите:

  • Фокс (България) -> Стар (България)
  • Фокс Лайф -> Стар Лайф
  • Фокс Крайм -> Стар Крайм

Благодаря предварително! 95.87.235.200 08:50, 1 октомври 2023 (UTC)

✔Готово Готово --Спас Колев (беседа) 12:25, 2 октомври 2023 (UTC)

InternetArchiveBot

Здравейте! Защо ботът маркира сайта на НАЦИД като неработеща препратка? Сайтът си работи. Зайо (беседа) 17:04, 8 октомври 2023 (UTC)

Здравейте, Зайо! Или е следствие на таймаут при заявка към сайта (ако е било временен проблем), или някоя от проверките за валидност и достъпност на сайта в скрипта на бота пропада. Най-добре е да се обърнете към оператора на самия бот. Той ще може да Ви даде най-точен отговор. --Ted Masters (беседа) 03:22, 10 октомври 2023 (UTC)

Нови сайтове за У:СФИН: crimesbg.com, globusnews.net

Архивирано на Уикипедия беседа:Патрульори/СФИН. — Luchesar • Б/П 13:30, 11 ноември 2023 (UTC)

Езеро (култура)

Ezero culture, Езеро (культура), Cultura di Ezero

Не откривам съществуваща статия в българската Уикипедия, нито препратки в статията за село Езеро. Съществува ли някакво друго название на тази култура? Wikiknol (беседа) 16:14, 11 октомври 2023 (UTC)

Изглежда е идентична с Караново VII. [1] --Спас Колев (беседа) 08:12, 14 октомври 2023 (UTC)
В английската статия е посоченоː
Preceded by Suvorovo culture, Karanovo culture, Gumelniţa culture, Varna culture, Cernavodă culture
Followed by Myceneans, Trojans, Thracians
Също така има книга на БАН - Езеро. Раннобронзовото селище, но нямам достъп до нея.
Конкретният ми въпрос е дали трябва да се направи нова статия за Езеро (култура)/ Езеро (раннобронзово селище).
И в по-общ план какво мислите да се подобри категория Археологически култури в България на база Category:Archaeological cultures in Bulgaria? Wikiknol (беседа) 15:20, 16 октомври 2023 (UTC)

Абсолютно си требва статия за Езеро. Книгата на Георгиев е от 79 и вероятно откъм фактология обилна, откъм интерпретации остаряла. И Малъри (ЕИК) и Антъни (Колелото...) казват, че е ямненска миграция. За съвпадението с Караново VII - ето я тука целата статия от ЕТД [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]. -- Мико (беседа) 16:21, 16 октомври 2023 (UTC)

Изтрита страница за Петър Низамов въпреки оспорването на потребител и без минаване през гласуване

Текстът е изтрит оттук, защото е копиран същият от Чернова беседа:Петър Низамов#Изтрита страница за Петър Низамов въпреки оспорването на потребител и без минаване през гласуване, където вече се води дискусия. --Поздрави, Петър Петров 16:25, 16 октомври 2023 (UTC)

Деактивиране на „Съветника“ – проучване

Преместено на МедияУики беседа:Gadget-Advisor.js#Деактивиране на „Съветника“ – проучване --Ted Masters (беседа) 23:00, 2 ноември 2023 (UTC)

Помощ с шаблон AllMusic

Привет, препратките в никоя от статиите, които ползват този шаблон, не работят и не мога да се ориентирам какъв е проблемът. Някой може ли да съдейства? П.П. В Авентура препратката работи, но не ми е ясно как, добавен е някакъв параметър (pure url), който не мога да добавя другаде. Предварително благодаря, Elizaiv22 (беседа) 13:32, 15 октомври 2023 (UTC)

✔Готово Готово. Добро попадение, браво! Причината е била, че шаблонът се използва и за изпълнители, и за албуми, а е бил направен така, че да работи само с една категория. И може би откакто е бил направен, е имало промяна в сайта AllMusic. Carbonaro. (беседа) 15:12, 15 октомври 2023 (UTC)
Доколкото помня сайтът на Олмюзик претърпя съществени промени преди години което счупи много връзки към тях. Далеч не е единствения случай когато подоберн сайт променя дизайна си и всички връзки към конкретно съдържание там отиват на кино, въпреки че самото съдържание може и да е достъпно с друг URL. Сале (беседа) 19:08, 17 октомври 2023 (UTC)

У:СФИН: search-2.blogspot.com

Архивирано на Уикипедия беседа:Патрульори/СФИН. — Luchesar • Б/П 13:30, 11 ноември 2023 (UTC)

Ангел

Ангел под името Чоки Хърлев. Не знам как да процедираме честно. -- Мико (беседа) 16:53, 2 октомври 2023 (UTC)

РМ:АИА. Имаме също {{предполагаема марионетка}} и Категория:Предполагаеми марионетки на Angel ivanov angelov.
От доста време обсъждаме случая в канала за патрульори в Дискорд. Консенсусът накрая беше, че трябва да изпълняваме стриктно решението на общността от Уикипедия:Отнемане на правата за редактиране/Предложения/Природата:
  1. Правата за редактиране на редактора с регистрация Природата (беседа - приноси) се отнемат безсрочно.
  2. Ако за други регистрации възникне достатъчно основателно съмнение, че принадлежат на същия редактор, те следва да бъдат блокирани безсрочно.
  3. Същото важи за редакции от IP адреси, с разликата, че IP адресите следва да бъдат блокирани за подходящ срок, желателно не по-дълъг от една година.
  4. Всички статии, създадени от редактора, включително от регистрации или IP адреси по т. 2 и 3, досега или в бъдеще, могат да бъдат изтривани по т. 8 от У:БИСФ. Желателно е обаче да се запазват статии, за които има достатъчни основания да се смята, че отговарят на изискванията на Уикипедия.
  5. Промяна или отмяна на това решение изисква постигането на нов консенсус при същите условия за провеждане на обсъждането.
Причините:
  1. В обичайния стил, наред със сравнително смислените, продължават да се прокарват проблемни неща, които изискват изключително много време за проверка и поправяне.
  2. Когато оставихме за проба последните марионетки неблокирани и само ги отбелязахме с шаблона, почти веднага бяха създадени нови марионетки. Това говори, че целта не е дори заобикаляне на блокирането – а заобикаляне на проверката от страна на други редактори. Следователно и дума не може да става за добронамереност.
Какво да се прави (според мен):
  • Ако още има желание да се пробва с У:ДОБРО, марионетките да се добавят в РМ:АИА и да се отбелязват с {{предполагаема марионетка|кукловод=Angel ivanov angelov}}.
  • Ако, обратно, се прецени, че тези марионетки продължават да вредят на Уикипедия, да се добавят в РМ:АИА с искане за блокиране или дори просто да бъдат съобщавани тук или на У:ЗА (или дори в Дискорд). Вероятно ще направя скрипт за бързо блокиране, поставяне на шаблони и отбелязване в РМ, за да не се губи излишно време с ръчна работа.
— Luchesar • Б/П 17:23, 2 октомври 2023 (UTC)
Според мен трябва да прилагаме У:ОПР и просто да върнем всички приноси безусловно. Злонамерен редактор не може да има добри приноси, освен по случайност. --Поздрави, Петър Петров 07:06, 3 октомври 2023 (UTC)
Петър Петров, +1
Тази история продължава прекалено дълго и се задълбочава. Сале (беседа) 06:37, 4 октомври 2023 (UTC)
Определено: Потребител беседа:Iliev#Блокиране на Сергей Герджиков.
— Luchesar • Б/П 12:08, 7 октомври 2023 (UTC)
fwiw Уикипедия:Разследвания на марионетки/Angel ivanov angelov#2023-10-09
— Luchesar • Б/П 21:46, 9 октомври 2023 (UTC)

Това вече е прекалено. Ако става въпрос за кражба на самоличност, ситуацията е доста напечена. Carbonaro. (беседа) 09:22, 15 октомври 2023 (UTC)

Патешкия тест тотално го минава и Потребител:Дарина Вільде - даже продължава да редактира същите статии като Чоки Хърлев.-- Алиса Селезньова (беседа) 21:05, 24 октомври 2023 (UTC)

Coman Mihaiu

Мисля, че е добре някой да прегледа и редакциите на Coman Mihaiu (беседа - приноси), който беше направил впечатление и на други патрульори. Загледах се конкретно в Печица, където се твърди, че „[п]рез 1751-1752 г. в Печица избухва революцията на капитан Перо, като след потушаването й около 32 000 сърби се изселват в Новорусия създавайки Нова Сърбия.“

  • Бунтът избухва в 1735 година, не 20 години по-късно. В него изглежда основно да участват унгарски селяни, а не „32 000 сърби“, които да се видят принудени да се изселят.
  • Никъде в историята на Нова Сърбия не виждам основаването да се отдава на такива „изселени“. Информацията навсякъде е, че Нова Сърбия е основана от граничарите от военната граница на Хабсбургите, които съвсем не се изселват заради „революция“, а частично поради културни и религиозни причини, и частично като план на Руската империя да привлече емигранти от Балканите с православно вероизповедание, които да засели в стратегически важни за себе си места.

Като източници на въпросната информация са дадени сайтът на Печица, където нищо такова не се споменава, и „Београдске општинске новине“ от 1895 година. Последните ги има сканирани, но са общо над 200 страници (частично ги има и OCR-нати тук, но е много непълно). Въпреки това се разрових и намерих информацията. усмивка

В онова време общинският вестник се е използвал и за публикуване на научни (по-скоро научнопопулярни) трудове, и през тая година е имал поредица статии на тема сръбските борби срещу турците в периода 1459 – 1814. На страница 156 в PDF-а (това е брой 36 от 27 август 1895 година) наистина се споменава „буна српских и угарских сељака под управом Пере Сегединца, старог воjника Ракоциjевог (1734)“. Цитираната година е 1734, не „1751-1752“. Относно преселението, действително се споменава, че няколко години по-късно, като резултат от кървавите събития, „реши се известан броj [Срба] да се пресели у Русиjу“. Никъде обаче не се споменава да са били „около 32 000“, нито да са създали Нова Сърбия.

Историята изключително много напомня на modus operandi на АИА: небрежно цитиране на източниците (например указване само на година за вестник), с цел да бъде трудно да бъдат проверени, и абсолютно безраборно интерпретиране на съдържанието им, с добавяне на несъществуващи, често директно неверни данни.

Възможно е това да е неволна грешка или аз самият грешно да интерпретирам информацията, и затова търся поне още едно мнение. Ако и други колеги обаче мислят по същия начин, разумното решение, струва ми се – предвид и конкретния пример с Печица, който изискваше няколко часа ровене само за него (не ми се мисли колко време са загубили общо колегите, които досега са се борили с натвореното от АИА през годините) – е пълно изтриване на всички редакции. И същото за всички подобни нови регистрации, без повече колебания.
— Luchesar • Б/П 13:29, 19 октомври 2023 (UTC)

П.П. Още една забележка, за която нямам време да проверявам по-задълбочено и се задоволих да разпитам Perplexity и да прегледам някои статии в Уикипедия. За Печица Coman Mihaiu твърди, че била „средище на сърби, хървати, българи по военната граница“. Според Perplexity никъде не се намира информация, която директно да свързва града с военната граница. В картата от 1800 година военната граница изглежда значително по̀ на юг от Печица, но е възможно, предполагам, в предни периоди да е влизала в областта. Също никъде из статиите на различни езици не намирам информация конкретно за българи. Сърби и хървати определено, а също и власи, но българите изглеждат или като пълна измислица, или като силно преувеличение.
— Luchesar • Б/П 13:29, 19 октомври 2023 (UTC)

I'm trying to learn Bulgarian

Does anybody have an idea какво да го направя? Няма информация almost at all online, and learning Bulgarian seems impossible... but maybe Wikipedia users have recommendations how to do it 87.196.73.105 23:25, 25 октомври 2023 (UTC)

You may try [9]--Ket (беседа) 13:13, 26 октомври 2023 (UTC)

Презаписване в Комънс

Преди дни презаписах снимка с грешно описание качена не от мен, оттогава май се е включил някакъв филтър, който ми забранява подобно действие. Дали някой оттук не може да изръчка и провери, че междувременно има и други файлове за оправяне? Протогер (беседа) 08:05, 29 октомври 2023 (UTC)

Т.е. сега се опитваш да овъррайтнеш нещо и не ти дава? (Филтърът изглежда не е правил нищо, само съобщение в някакъв лог.) --Спас Колев (беседа) 08:13, 29 октомври 2023 (UTC)
Да, опитвам, но не става, което си е странно. --Протогер (беседа) 08:14, 29 октомври 2023 (UTC)
File overwriting not allowed You tried to overwrite a file that was not initially uploaded by you. You currently do not have the right to do this. If it is not really needed to overwrite the current file please upload the new version under a new name. If the overwriting does comply with the overwriting guidelines, you can request an exception for this particular file. If you did not try do overwrite a file uploaded by someone else report it here. --Протогер (беседа) 08:16, 29 октомври 2023 (UTC)
Май най-просто е наистина да използваш ново име. --Спас Колев (беседа) 13:01, 30 октомври 2023 (UTC)