Уикипедия:Ъплоудатон

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Ъплоудатонът (Uploadathon) е събитие по маратонско качване на енциклопедични снимки или друго мултимедийно съдържание в хранилището Общомедия с цел натрупване на материали за илюстриране и създаване на статии в Уикипедия или страници в други сродни проекти. Ъплоудатоните могат да са:

  • както присъствени и организирани като част от фотомаратони (музеен тур или фоторазходка из града или природата),
  • така и провеждани изцяло виртуално, като участниците качват свои снимки или материали правени в миналото, но останали все още некачени и неизползвани.

Ъплоудатон по време на извънредно положение (28 март - 12 април)[редактиране на кода]

Извънредното положение от пролетта на 2020 г. и невъзможността да се посещават културни мероприятия и да се пътува за удоволствие (в комбинация и с немалкото дъждовни дни) са добър повод най-накрая да си разгледаме телефоните и фотоапаратите за нащракани, но некачени и неизползвани в статиите снимки. Ако имате снимки от България или света, които някога сте правили с идеята да ги качите в Общомедия и да илюстрирате някои статии, но сте отлагали момента, защото ви е мързяло или е имало нещо по-важно, по-спешно или по-интересно за правене... ето сега е моментът! усмивка

В случай на удължаване на извънредното положение и при желание от страна на участниците, може да се удължи и срокът на ъплоудатона.

Упътвания[редактиране на кода]

Правила на състезанието[редактиране на кода]

  • 1 качена снимка = 1 точка
  • 1 илюстрирана съществуваща статия (с 1 или повече качени снимки; на български или друг език) = 10 точки
  • 1 новосъздадена и илюстрирана статия (с 1 или повече качени снимки; на български или друг език) = 25 точки
  • Всеки участник самостоятелно и добросъвестно вписва в таблицата по-долу броя точки от всеки вид и ги сумира. Илюстрираните и новосъздадените статии се посочват и като списък.
  • Ако за снимката ви няма статия, можете да я напишете или да я предложите за написване от някой друг участник: раздел "Идеи за статии".

Идеи за статии[редактиране на кода]

Участници[редактиране на кода]

Участник Качени снимки
(× 1 точка)
Илюстрирани статии
(× 10 точки)
Новосъздадени статии
(× 25 точки)
Общ брой точки
Spiritia (списъче) 99 53 629
Спасимир 84 (има еднотипни,
може да не се броят всички)
1 1 119
Mrs Robinson

Класиране[редактиране на кода]

След 12 април (или по-късно, в случай на удължаване на ъплоудатона).

Награден фонд[редактиране на кода]

За това състезание няма предварително осигурен бюджет или награден фонд, а наградният фонд се създава и натрупва от участниците в състезанието, които желаят да предоставят нещо от себе си (например книга, ваучер на някаква стойност, сувенир, ...). Предоставянето на награда не е условие за участие, т.е. можете да участвате в състезанието и без да предоставяте нищо от себе си.

Когато след края на състезанието се определи класирането, участникът с най-много точки избира първи коя награда от така натрупания фонд избира да получи; след това класираният на второ място участник избира своята награда и така нататък, докато наградният фонд се изчерпи.

Предложилият наградата се ангажира да предостави обещаната награда, а също така и да поеме разходите по доставката, или да уговори със съответния участник, избрал неговата награда, по какъв друг начин да се осъществи предаването ѝ.

Награда Предоставена от ... Пожелана от ...
Книгата на Олга Токарчук "Бегуни", в която има и една страница, посветена на Уикипедия :) Спири