Уикипедия:wikipedia.bg

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето


В следобеда на 7 декември, Д. Добрев, който държи домейна http://wikipedia.bg, го е пренасочил към началната страница на БГ Уикипедия и е изпратил следния отговор на писмото с искането ни:

Здравейте,
Домейнът ще бъде пренасочен към wikipedia .com и след като изтече, ще бъде освободен за регистрация.
Поздрави Добрев

Вероятно в бързината г-н Добрев е допуснал грешката с ".com" в писмото си, иначе пренасочванията на http://wikipedia.bg и http://www.wikipedia.bg са направени вярно. С това, в краткосрочен план (12 март 2010, когато изтича регистрацията на домейна) желанието ни може да се смята за удовлетворено. Предстои да се обсъдят вариантите за придобиването на домейна в бъдеще от официален представител на Фондация Уикимедия.

Успехът е на всички уикипедианци, които взеха присърце тази инициатива, и на всички читатели на Уикипедия! :-)


На тази страница се провежда кампания за събиране на обществена подкрепа за това българският администратор на домейните .bg, Регистър.БГ, самоинициативно да поправи грешката, при която домейнът www.wikipedia.bg е бил предоставен на неоторизирано от Фондация Уикимедия и българската уикипедианска общност лице за употреба с рекламна цел (т.нар. кибер-настаняване), нарушавайки по този начин правата на Фондацията като носител на марката Wikipedia и уронвайки престижа на Свободната енциклопедия като некомерсиален проект и на нас — като доброволци без користни подбуди.

Искаме от Регистър.БГ този домейн да пренасочва към началната страница на българоезичната Уикипедия, както е обичайната практика с домейните www.wikipedia.* по отношение на съответните локални езикови версии.

Следното писмо беше изпратено до официално посочения за контакти електронен адрес на Регистър.БГ на 3 декември 2009, но до момента не е получило своя отговор. Ако тази кауза ви интересува и я поддържате, моля прочетете писмото и се подпишете отдолу, заявявайки своята подкрепа / послание. Ако искате, можете да изпратите това писмо от свое име на Регистър.БГ и/или да разкажете за проблема в своя сайт, блог, туит, на страницата си във Фейсбук... (ако сте избрали този вариант, можете да приложите връзка).

Любезната молба тази грешка да се поправи „самоинициативно“ е в смисъл, че официалният (и вероятно предпочитан от Регистър.БГ) подход е явяване на платен арбитраж при съблюдаване на изисквания, които се оказват доста по-строги от тези, приложими при регистрирането на домейна. Изпълнението на тези изисквания не е невъзможно, но е свързано с много бюрокрация и разходи, тъй като Фондация Уикимедия е локализирана в страна извън ЕС. Предвид наличието на добра аргументация и обществена значимост на казуса, се надяваме молбата да предизвика съпричастност и отзвук, но за целта е нужно да срещне и подкрепа от общността на читателите и редакторите на Уикипедия.

На страницата своевременно ще се поставя информация за развитието на тази кауза.

Писмо до Регистър.БГ

Превод на писмото на английски език / This letter translated in English
До
Регистър.БГ 
София 1000, ул. "Триадица" N:4, ет. 2
тел.: (+359 2) 981 1301, 980 4457
факс: (+359 2) 980 6889
e-mail: hostmaster@register.bg 


Уважаеми дами и господа!

Обръщам се към вас в качеството си на редактор на българската версия на Уикипедия с една, може би, нетрадиционна молба. Моля ви да направите на Уикипедия подарък – малък, но от сърце – по повод шестия й рожден ден на 6 декември 2009 г. Вярвам, че е напълно по силите и възможностите на Регистър.БГ да изпълни тази молба!

Както може би знаете, на 9 ноември 2009 г. се проведе десетото юбилейно издание на конкурса „БГ Сайт”, на който българската версия на Уикипедия получи специалния приз на журито за принос към българското уеб пространство [1]. Тази награда е признание за стотиците и хиляди регистрирани и анонимни българи, които през последните шест години доброволно и безвъзмездно са отделяли от времето и ресурсите си, за да споделят своите знания и компетенции и така да допринесат за развиването на енциклопедичното познание на български език в Мрежата.

Както може би знаете, Уикипедия е един от най-популярните уебсайтове в днешно време, все по-често служещ за отправна точка на хората, търсещи информация в интернет. За деветте години от своето съществуване Уикипедия се превърна в най-богатия безплатно достъпен информационен ресурс и най-мащабния проект, публикуван под свободен лиценз – в една глобална инициатива, която понастоящем се изразява в над 14 милиона статии на над 250 световни езика и диалекта [2]. В световен мащаб, по данни на Alexa.com към 19 ноември 2009 г., сайтът заема шеста позиция по популярност в интернет и е единственият сред първите десет сайта в интернет, управляван от некомерсиална организация, а също и несъдържащ рекламни пространства. Към същата дата, българската версия на Уикипедия заема девета позиция по посещаемост в българското уеб пространство.

На този идиличен фон обаче има едно недоразумение, което Регистър.БГ е бил явно подведен да допусне, но което е въпрос само на добро желание от негова страна да бъде коригирано.

Както може би знаете, на 12 март 2008 год. лице на име Добромир Добрев е регистрирало пред Регистър.БГ домейна http://wikipedia.bg, основавайки се на създадено от него дружество по Закона за задълженията и договорите на име „Wikipedia DZZD” [3]. Понастоящем домейнът се използва за реклама, с което се уронва граденият с години престиж на Фондация Уикимедия (САЩ) и конкретно на българоезичната версия на Уикипедия, тъй като компрометира заявените от Фондацията и изповядвани от редакторите й ценности и политика за недопускане на комерсиализация на Уикипедия и сродните й проекти [4]. Употребата на името и регистрацията му като домейн също така нарушават правата на Фондация Уикимедия, която е регистрирала „Wikipedia” като международно защитена марка, закриляна на територията на Европейския съюз и България [5][6].

В България единственото местно юридическо лице, което би могло да упражнява права над марката, би било само едно легитимно учредено и получило разрешение от Фондация Уикимедия сдружение на редактори на българската Уикипедия, каквото понастоящем не съществува. Процедурата за създаване на такова легитимно сдружение (т.н. Chapter) е подробно описана на страниците на общностния проект „Мета” [7][8] (сред клаузите са строго изискване за името: “Wikimedia Bulgaria”, участие на поне 10-20 уикипедианци, изготвяне на устав, одобряване на устава от представители на Фондация Уикимедия), но очевидно [9][10] не е била спазена от Д. Добрев за неговото ДЗЗД, с което е претендирал пред Регистър.БГ за право над домейна.

Предвид тези обстоятелства, случаят с „wikipedia.bg” без преувеличение може да се квалифицира като „кибер-настаняване (киберскуотинг, cybersquatting)” с цел реклама, което е особено арогантно, предвид заявените от ръководството и общността на Уикипедия принципни позиции по отношение на рекламата и комерсиализацията на съдържанието на проекта. Дори и да не се печелеше от реклама на гърба на Уикипедия, използването на домейна „wikipedia.bg” по друг начин, различен от пренасочване към началната страница на Уикипедия на български език, внася объркване сред потребителите, поради интуитивната близост между двата адреса, и примери за такива обърквания могат да се дадат не един [11]. Многобройни са и насрещните примери с аналогични национални домейни от най-високо ниво, http://wikipedia.*, които коректно пренасочват към съответните езикови версии на Уикипедия [12]. Вярвам, че от интерес на българските уеб потребители е и http://wikipedia.bg да пренасочва към официалната страница на българоезичната версия на Уикипедия: http://bg.wikipedia.org, вместо към подвеждащо рекламно съдържание.

Надявам се, че всичко това дава достатъчно основание на ръководството на Регистър.БГ да се самосезира за преразглеждане на недоразумението с регистрацията на домейна „wikipedia.bg”. Известно ми е, че обичайната в такива случаи процедура е явяване на арбитраж, но предвид яснотата и обществената значимост на казуса от една страна, и липсата на организация, издигната от уикипедианската общност за защита на нейните интереси, от друга, въпрос на съпричастност и отговорно поведение е Регистър.БГ да разгледа въпроса самоинициативно и безвъзмездно, на доброволческия принцип, на който и самата Уикипедия функционира. За нас би било добро разрешение на проблема, домейнът http://wikipedia.bg да стане пренасочване към началната страница на Уикипедия на български език: http://bg.wikipedia.org.

Предварително благодаря за вашето внимание и разбиране! Вярвам, че ще засвидетелствате уважение към усилията на хората, благородно допринасяли вече шест години към създаването и подобряването на Уикипедия на български език, а оттам и към цялото българско уеб пространство. Оставам на разположение, ако имате нужда от допълнителна информация.

С уважение,

< вашето име >


Моля, за отговор на това писмо използвайте адреса на пощенския списък на Уикипедия на български език: infobg-l@lists.wikimedia.org.


 1. http://bgsite.org/?page=win Специални награди на Експертния съвет на конкурса БГ Сайт 2009
 2. http://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=List_of_Wikipedias&oldid=1728746 : 14,366,765 статии към 19 ноември 2009 г.
 3. http://who.is/whois/wikipedia.bg/ (към 19 ноември 2009 г.)
 4. Например „The job of the Wikimedia Foundation is to provide easy access to information for people all over the world—free of charge and free of advertising.”, „We don’t sell information and we don’t accept advertising.”, „We are not considering advertising as a source of revenue.” от http://wikimediafoundation.org/wiki/FAQ_2009
 5. http://tarr.uspto.gov/servlet/tarr?regser=serial&entry=78483359 Registration Number: 3040722, Mark: Wikipedia
 6. http://oami.europa.eu/CTMOnline/RequestManager/en_Detail_NoReg, Trade mark No: 000839132, Trade mark name: Wikipedia
 7. http://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Step-by-step_chapter_creation_guide&oldid=1423576 (към 13 март 2009 г.)
 8. http://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Requirements_for_future_chapters&oldid=1569292 (към 25 юли 2009 г.)
 9. http://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Wikimedia_chapters&oldid=1724763 (към 17 ноември 2009 г.)
 10. http://wikimediafoundation.org/w/index.php?title=Local_chapters&oldid=42018 (към 11 ноември 2009 г.)
 11. Само три примера за употребата на „wikipedia.bg” и „уикипедия.бг”: http://www.muiiio.com/2008/09/26/245 , http://nabludatel.blogspot.com/2007/04/blog-post_02.html , http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=274124
 12. Примери за аналози на “wikipedia.bg”, функциониращи като пренасочвания към официалните начални страници на локалните езикови версии на Уикипедия: http://wikipedia.am, http://wikipedia.ba, http://wikipedia.be, http://wikipedia.cz, http://wikipedia.dk, http://wikipedia.fi, http://wikipedia.hu , http://wikipedia.ie, http://wikipedia.ir, http://wikipedia.it, http://wikipedia.jp , http://wikipedia.lt, http://wikipedia.lu, http://wikipedia.nl, http://wikipedia.no, http://wikipedia.pl, http://wikipedia.ro, http://wikipedia.se, http://wikipedia.si, http://wikipedia.sk, http://wikipedia.tw, http://wikipedia.us. Примери за аналози на “wikipedia.bg”, функциониращи като страници на местните сдружения на уикипедианци: http://wikipedia.at/, http://wikipedia.ch, http://wikipedia.de , http://wikipedia.eu, http://wikipedia.fr.

Подкрепа

 1. първоначално имейл от 3. декември: Вася Атанасова, Спири
 2. Ф. Савов, 01:21, 6 декември 2009 (UTC) (+ изпратено писмо до Регистър.бг)
 3. Vekov 07:17, 6 декември 2009 (UTC)
 4. Даниел Петров --Дан 08:32, 6 декември 2009 (UTC)
 5. Н. Мичева --мисис Робинсън 08:55, 6 декември 2009 (UTC)
 6. Борислав 09:54, 6 декември 2009 (UTC)
  1. Изпратих писмото до Регистър.БГ с копие до Добромир Добрев. — Борислав 22:11, 6 декември 2009 (UTC)
  2. Преди около пет часа съм получил отговор от Добромир Добрев. — Борислав 17:51, 7 декември 2009 (UTC)
 7. ---Mincov 10:09, 6 декември 2009 (UTC))
 8. Алиса Селезньова 10:13, 6 декември 2009 (UTC)
 9. Pamporoff 11:02, 6 декември 2009 (UTC)
 10. --Ilikeliljon 12:01, 6 декември 2009 (UTC)
 11. --Nadina 13:01, 6 декември 2009 (UTC)
 12. Петър Тодоров ¬ 13:19, 6 декември 2009 (UTC)
  + + писмо изпратено на 7 декември. −PetaRZ ¬ 12:33, 7 декември 2009 (UTC)
 13. --Darsie 13:29, 6 декември 2009 (UTC)
 14. --Джунейт Беседа 15:51, 6 декември 2009 (UTC)
 15. --Stanqo 17:19, 6 декември 2009 (UTC)
 16. --Izvora 17:36, 6 декември 2009 (UTC)
 17. --Maymay 20:21, 6 декември 2009 (UTC) (+ изпратено писмо до Регистър.бг)
 18. --Dido3 22:17, 6 декември 2009 (UTC)
 19. --Чечлията 22:43, 6 декември 2009 (UTC)
 20. --ForestDim 03:06, 7 декември 2009 (UTC) (+ изпратено писмо до Регистър.бг)
 21. --Peterdx 04:34, 7 декември 2009 (UTC)
 22. --Biso 06:39, 7 декември 2009 (UTC)
 23. --Спасимир 07:19, 7 декември 2009 (UTC)
 24. --Деян/Deyan/Δεγιαν/テヤ 07:49, 7 декември 2009 (UTC)
 25. --L.Payakoff 09:18, 7 декември 2009 (UTC)
 26. --Недко 09:30, 7 декември 2009 (UTC)
 27. Лелмерион 11:03, 7 декември 2009 (UTC)
 28. --Подпоручикъ 11:13, 7 декември 2009 (UTC)
 29. --Стан 11:38, 7 декември 2009 (UTC)
 30. --Ket 13:00, 7 декември 2009 (UTC)
 31. --Търговищенец 16:55, 7 декември 2009 (UTC)
 32. --Daggerstab (в изгнание) 15:28, 7 декември 2009 (UTC)
 33. Х. Аладжов 17:09, 7 декември 2009 (UTC) (+ изпратено писмо до Регистър.бг)
 34. Явор Люцканов 17:39, 7 декември 2009 (UTC)
 35. Trink 20:26, 7 декември 2009 (UTC)
 36. --Urum 21:26, 7 декември 2009 (UTC)