Уикипедия беседа:Игнорирайте всички правила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Съкращение[редактиране на кода]

Моля някой правоимащ да добави следното в началото на табличката, преди "Тази страница е правило..." : {{съкр|[[У:ИВП]]}}. --Петко 03:04, 14 юли 2007 (UTC)


Дълга формулировка[редактиране на кода]

Албатрос

В Уикипедия има само 4 неотменими принципа:

  1. Уикипедия е енциклопедия и нищо друго.
  2. Правете приносите си така, че да представят неутрална гледна точка.
  3. Придържайте се към действащото право,в частност към авторското.
  4. Уважавайте другите потребители и спазвайте етикета.

Множество други традиционни норми, правила и препоръки са кристализирали в течение на времето. Някои от тях са били предхождани от дълги и тежки дискусии преди постигането на консенсус. Част от традиционните правила просто са били написани или предложени и са станали валидни чрез приемането им другите потребители.

„Игнорирайте всички правила“ не означава „нарушете всички правила“. Това значи просто: Не е нужно да научите наизуст всички правила в Уикипедия, за да участвате. В идеалния случай правилата би трябвало да са така създадени, че при конструктивна работа да не попадате в конфликт с тях. При съмнение направете своя принос към Уикипедия, а някой някога все ще го приведе в съответствие с регулациите на Уикипедия.

Един пример: Разбира се, съществуват традиции и правила посочване на източниците. Но когато искате да споменете важна книга към дадена статия и сте на път да получите главоболие от страницата с правилата, включете източника по смислен начин. Някой друг все някога ще се заеме с приноса Ви и ще го приваде в нужния формат. Бъдете смели!

Уикипедия се развива всяка секунда. Вчерашните правила утре вероятно ще са отживели. Ако считате дадено правило за грешно, излишно или безсмислено, спокойно се мотивирайте на съответната дискусионна страница . Ако сте напълно сигурни, че ще срещнете съгласието на другите потребители, можете веднага да го поправите. Уикипедия е уики: Всички принципи могат да се променят, освен горепосочените.

Всички правила са съставени от разумни хора. Ние всички се надяваме, че сме такива. Следователно: Вярвайте в себе си и действайте така, както считате за правилно!

Много радост, кураж, спокойствие и способност за добра преценка!

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wikipedia:Ignoriere_alle_Regeln“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Хм, аз си мислех това да остане в беседата; не съм сигурен, че няма и други интерпретации на правилото-изречение. На англ. от няколко дни е включено и "че правилото се отнася до подобряващите съдържанието редакции". Там пояснението е изнесено на друга страница.--Фипс 00:30, 16 юли 2007 (UTC)