Уикипедия беседа:Инициатива „Уикипедия 100 000“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

English summary[редактиране на кода]

It would be nice to have an English summary of how this initiative works. Perhaps other languages can learn from your ideas and experience? --LA2 03:55, 23 декември 2007 (UTC)

I think a summary in English wouldn't be very relevant - especially given the target audience of the campaign. But if you still insist on it, I will provide you with one. --Александър Бахнев 09:38, 7 февруари 2008 (UTC)

Стагнация[редактиране на кода]

Кампанията, изглежда, е в застой - някой да има новини за предстоящи отразявания и изяви? --Александър Бахнев 09:41, 7 февруари 2008 (UTC)

Бившите[редактиране на кода]

Преди малко някой е махнал един от сайтовете, който е участвал в кампанията (който също е махнал, поне като гледам в момента, банера за стоте хиляди). Тъй че, списъкът актуален ли ще бъде или исторически+актуален? Добре е да се уважат всички, допринесли с нещо, макар и не в момента. --Александър Бахнев 17:18, 17 юни 2008 (UTC)

на мен ми е интересно какъв е ефектът от тази инициатива, ако някой следи статистики... Увеличи ли се броя на статии на месец? Увеличиха ли се професионалните статии, писани от специалисти, увеличи ли се вандализма... ще е интересно да се види статистика, ако има такава.--Радостина 17:26, 17 юни 2008 (UTC)
Ефектът е неголям, горе-долу според очакванията (моите). Броят статии може да се види в Уикипедия:Текущи съобщения. Мисля, че имаше някакъв локален наплив на случайни редактори в рамките на 2-3 седмици, по време на кампанията миналата есен, но това е само мое впечатление. + няколко по-трайно уседнали, ако не греша.
А лозунгът на кампанията беше особено неудачен. С интерес следя как вървят нещата с en:User:FritzpollBot. Надявам се, че пускането му окончателно ще погребе броя статии като критерий за сравнение. --Спас Колев 14:22, 18 юни 2008 (UTC)

Приключване[редактиране на кода]

Кога и как ще обявим приключването на тази кампания? То е ясно, че от месеци насам напливът на нови редактори е както обикновено. Не пречи банерите да си останат по сайтовете, но да затворим списъкът за добавки на нови „инициатори“ или подкрепящи, иначе става нещо като banner exchange страница. И да махнем всички външни препратки. --Поздрави, Петър Петров 14:40, 18 юни 2008 (UTC)

Дефакто, тя приключи още в средата на декември; последното събитие, организирано от тези, които започнаха кампанията, беше абсолютното разочарование в Червената къща на 10 декември. Впоследствие май само веднъж ни свирнаха с Иво за някакво интервю в тв „7 дни“, но аз категорично отказах и той отиде, но май така и не разбрахме дали е било излъчено (поне аз не разбрах). За ходенето ни в „БНТ“ отново с него се бяха свързали, но мисля, че не беше пряк резултат от действията на организаторите на кампанията.
Много ми е трудно да направя рекапитулация, по-скоро полезна или по-скоро вредна беше тази кампания. Ще се радвам да науча, ако някой е провидял нещо хубаво в нея; но за мен беше свързана основно с много работа, нерви, неблагодарност и с постоянната борба да опазя идеята за тази кампания чиста от невинаги безкористните намерения и почти винаги глупавите действия на самите й инициатори. Бих я окачествила като посредствена. Можеше да бъде нещо страхотно, ако повече хора бяха откликнали на молбите ми (и в пощенския списък, и на у:р) да взимат отношение, да участват в контакта с (и в контрола над) тези инициатори и на практика уикипедианската общност да вземе нещата изцяло в свои ръце... може би обаче тъкмо тази пасивност е била най-мъдрата позиция от самото начало и е трябвало и аз да я възприема. В същото време, смея да твърдя, че ако аз и Иво не се бяхме впрегнали толкова много, всъщност ако изобщо не се занимавахме с тази кампания, тя можеше да има и доста печални резултати (изразено в неадекватни послания в публичното пространство, вандали и саморекламници).
Публичността по принцип е фина материя, а публичността, свързана с Уикипедия, още повече. И когато се прави от хора, които нямат необходимия опит в Уикипедия или нямат желание и търпение да го добият, и още повече ако се окаже, че намеренията им се различават от първоначално заявените, просто всичко отива по дяволите. И може би е добре наистина да отиде по дяволите, та следващия път да се почне начисто. Spiritia 15:46, 18 юни 2008 (UTC)
Ако не друго, може вече да махнем текста от началната страница. --Спас Колев 13:24, 19 юни 2008 (UTC)

Маркирах страницата като архивна. Ако на някой му се занимава, да разкара външните препратки и да остави само информацията кой къде и как е участвал. --Поздрави, Петър Петров 13:35, 19 юни 2008 (UTC)

Махнах и карето за У:100000 от началната страница. --Поздрави, Петър Петров 11:33, 27 юни 2008 (UTC)
Това звучи като край на кампанията. Аз водех някаква статистика 2 пъти до сега следващата ще е или юли или август. Мнението ми е, че за година след кампанията ще са се натрупали около над 20 000 статии при положение, че са стартирали с около 44 000 смятам, че това не е лош резултат(надявам се да няма ново закъснение с 15 дена). Някой може да му се искало и 100 000(и на мен де, но за това се иска много повече полезни редактори, желания и труд като превод, форматиране и енциклопедиране в подходящ за уики вид), но да не забравяме, че и качеството е важно. Забелязвам не малко брак, реклама и някои неенциклопедични статии(често новоизлюпени футболисти, които даже нищо не се знае за тях). Има и забавящи неща като име на статията или правилно такова. Друго нещо вредно за уики е, че на моменти имам чувството, че се намирам във форум. Все пак аз съм доволен от резултата следващия път може лозунга да бъде "повече избрани статии" :)(мисля, че звучи по-добре отколкото повече статии, но да не се избързва с него поне за близката 1 година минимум). Николов 21:43, 2 юли 2008 (UTC)