Уикипедия беседа:Сътрудничество/Държавна агенция „Архиви“

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архивирани беседи

Идея за пътуваща изложба[редактиране на кода]

От известно време (края на мин. година) в главите ни със Спасимир и Лорда витае идеята да отбележим сътрудничеството между БГ Уикипедия и Държавния архив с нещо като пътуваща изложба в няколко по-големи български града, за което имаме съгласието и на Архива. Идеята е да се подготви проект за финансиране от Фондация Уикимедия, като наред със срещите по места със служители на архивите, правим срещи и с представители на музеи, галерии, читалища, библиотеки, т.е. покрай Архива да се помъчим да направим и още GLAM сътрудничества. Разбира се и срещи с местни уикипедианци.

Градовете, на които се спряхме, са по-големите пет регионални дирекции на Архива: Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Монтана, както и Благоевград. Естествено и София.

За изложбата си представяме, че ще бъдат изготвени пана с информация за Архива, за Уикипедия, за сътрудничеството, и илюстрирани със снимки, дигитализирани през последните 4 години, особено такива, които илюстрират повече статии в различни езикови версии. Снимки от галерията „Тогава и сега“ от състезание „Архиви“ също изглеждат като привлекателен илюстративен материал. Разговорите с Архива показаха, че най-подходящата продължителност за една изложба е 2-3 седмици. Като конкретна дата за началото обсъждахме около 9 юни, когато е световния ден на архивиста. Планът е да подготвим проект пред Фондация Уикимедия, така че разходите за транспорт, настаняване и организиране на откриванията на изложбите, както и за отпечатването на паната да бъдат поети по проекта.

Има ли желаещи да участват в този проект, което би включвало пътувания при придвижването на изложбата от един в друг град, контакти с музеи и библиотеки и регионални медии, помощ в организацията на място на уикисрещи, както и подготовката на съдържанието за паната, брошури и превод на промоционални видеа от Общомедия? В идеалния случай във всеки от градовете ще има поне по един уикипедианец, който да бъде топла връзка с местните музеи и институции и колкото може да продължи да движи сътрудничеството с местния архив. Спири ··· - - - ··· 13:27, 11 март 2016 (UTC)[отговор]

Една част от проектното предложение вече е свършена: m:Wikimedians_of_Bulgaria/PEG_draft. В случай, че това може да подейства малко по-стимулиращо участието. :) Спири ··· - - - ··· 18:40, 11 март 2016 (UTC)[отговор]