Улични състезания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сбирка на улични състезатели

Уличните състезания (жарг. улични гонки) са вид нелегални състезания с участието на моторни превозни средства, провеждани на обществени пътища. Състезанията могат да бъдат както предварително планирани, така и спонтанни.Организират се най-често чрез социалните мрежи и средствата за масова комуникация. Участниците в такива състезания се наричат улични състезатели и обикновено сформират клубове.

У нас[редактиране | редактиране на кода]

Във всеки по-голям град в България съществуват групи от ентусиасти които се срещат предимно нощем.За място на сбирките се избира паркинг в непосредствена близост до широка, добре асфалтирана права отсечка със минимална дължина от 500 метра.

Събират се хора с добре поддържани автомобили от различни марки и години.Често собствениците са тунинговали возилата с цел да подобрят визията им или техническите показатели.

В София сбирките на подобни ентусиасти се организират в две основни локации предимно в Петък и Събота.Там тези групи са най-големи.Често автомобилите наброяват над 200.Присъстват водачи от всяка прослойка на обществото и възраст.Полицията е запозната с часа и мястото на мероприятията и често срещите биват прекъсвани от униформени.

В останалите градове средната посещаемост е около 30-40 автомобила

Обикновено спонтанно или след спор се стига до състезание.Автомобилите се стартират от страничен наблюдател, от сигнал на светофарна уредба или чрез сигнал от клаксон.Възможно е да бъде избрана скорост на стартиране, както и предавка с цел изравняване на силите, запазване на съединителя и елиминиране на човешката грешка при стартиране от място.

Състезанието приключва след 400 метра или до достигане на разстояние между двете коли от около 10 метра.

Действия на държавата против уличните състезания[редактиране | редактиране на кода]

Акциите от страна на КАТ против уличните състезания, както и интересът на народа към случващото се зачестяват.Тези състезания се изтъкват като главни причини за засилването на войната по пътищата.

В България са провеждани срещи, на които са присъствали както полицейски служители и шефове на служби, така и улични състезатели, с цел представяне позициите и на двете страни и обсъждане узаконяването на състезанията.

Съществуват предложения от страна на Министерството на вътрешните работи за използване на самолетни писти за целта
(какъвто е и западният модел), където за сигурността на състезаващите се да се грижат екипи на Спешна медицинска помощ
и полицейски патрули.[1][2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]