Улични състезания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сбирка на улични състезатели

Уличните състезания (жарг. улични гонки) са вид нелегални състезания с участието на моторни превозни средства, провеждани на обществени пътища. Състезанията могат да бъдат както предварително планирани, така и спонтанни. Организират се най-често чрез социалните мрежи и средствата за масова комуникация. Участниците в такива състезания се наричат улични състезатели и обикновено сформират клубове.

У нас[редактиране | редактиране на кода]

Подобни състезания се провеждат най-вече нощем. Състезанията набират все по-голяма популярност и се откриват ентусиасти както в по-големите, така и в по-малките населени места. Често собствениците на участващите автомобили са ги модифицирали с цел да подобрят визията им и/или техническите им показатели.

Уличните състезания се изтъкват като главни причини за засилването на войната по пътищата.

В България са провеждани срещи, на които са присъствали както полицейски служители и шефове на служби, така и улични състезатели, с цел представяне позициите и на двете страни и обсъждане узаконяването на състезанията.

Съществуват предложения от страна на Министерството на вътрешните работи за използване на самолетни писти за целта (какъвто е и западният модел), къдетo за сигурността на състезаващите се да се грижат екипи на Спешна медицинска помощ и полицейски патрули.[1][2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]