Уляновски клон на ИРЕ РАН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уляновски клон на ИРЕ РАН
Информация
Основана1986
РъководителСергеев Вячеслав Андреевич
Адрес432071, г.Ульяновск, ул. Гончарова, 48/2
Сайтulireran.ru

Уляновски клон на ИРЕ РАН (пълно заглавие на руски: Ульяновский филиал Федерального государственного бюджетного учреждения науки Института радиотехники и электроники им. В.А.Котельникова Российской академии наук) е изследователски институт на Руската академия на науките в Уляновск, Русия, подразделение на Института по радиотехника и електроника (ИРЕ).

Основните задачи на институцията: провеждане на фундаментални изследвания в областта на радиотехниката, оптичните влакна, оптоелектрониката, както и провеждането на приложни изследвания за създаване на нова технология[1]. Клонът е от голямо значение за Уляновск като единствената научна институция на Руската академия на науките в града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата, в която са разположени изследователските лаборатории. Уляновск, ул. Спаская, 14

История на УКИРЕ „В. А. Котелников“ РАН започва със създаването в Уляновск през 1986 година по инициатива на академик В. А. Котелников на лаборатория по оптични технологии към филиала на ИРЕ в Саратов.[2] През 1990 лабораторията е преобразувана във филиал на ИРЕ.

Годишна научна конференция[редактиране | редактиране на кода]

Клонът ежегодно организира Всерусийска младежка научна конференция „Актуални проблеми на физическата и функционална електроника“. Регистрационна такса за участниците няма, а сборникът от материали от конференцията се индексира в базата данни „Индекс на руското научно цитиране“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. УФИРЭ им. В.А. Котельникова // (на руски)
  2. История // (на руски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]