Ураган Франклин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Франклин
Франклин близо до пиковата си интензивност, малко преди сушата, късно на 9 август
Франклин близо до пиковата си интензивност, малко преди сушата, късно на 9 август
Информация
ураган категория 1 (SSHS)
Формиране 7 август 2017 г.
Разпад 10 август 2017 г.
Максимален вятър 85 mph (140 км/ч)
(1 минута постоянно)
Най-ниско налягане 981 мбар (гПа)
735.81 мм ж.ст.
Загинали няма данни
Щети 15 млн. долара
Област Белиз, Кайманови острови, Мексико ( полуостров Юкатан, Веракрус (Западно Мексико), Тексас
Сезон Сезон на ураганите в Атлантическия океан 2017 г.
Път на урагана „Франклин“Път на урагана „Франклин“
Франклин в Общомедия

Ураганът „Франклин“ е първият ураган, който достига сушата в Мексиканската държава на Веракрус след урагана Карл през 2010 година. Първият е от десетте последователни урагана от сезона на ураганите в Атлантическия океан през 2017 г. „Франклин“ се формира на 7 август от тропическа вълна, която за пръв път е проследена в югоизточната част на Карибско море на 3 август. Бурята се развива в благоприятна среда и се появява над сушата на полуостров Юкатан като умерена тропическа буря сутринта на 8 август на север от Белиз. Бурята отслабва, докато пресича полуострова, но „Франклин“ отново се появява на залива на Кампече по-късно на същия ден, като по този начин бързо се засилва, така че да се превърне в първият ураган на сезона. На 1 август се е появил на сушата край Лехугуилас, Веракруз, като категория 1 ураган, преди бързо да отслабне над планинския терен на Мексико и да се разсее малко след това. На 12 август циркулационните остатъци на бурята от средна степен в съчетание с ниското налягане в източната част на Тихия океан формира тропическа буря „Йова“.

Главните въздействия на „Франклин“ са били разположени в Източно Мексико, по-специфично в щата Веракруз, където „Франклин“ достига до сушата като ураган. Силните ветрове повалят дървета и електропроводи, също така разрушават домове и култури. Проливните дъждове наводняват някои реки и причиняват свлачища. Щетите в тази област възлизали на 15 щ.д.млн. Други области, които „Франклин“ е засегнал, предимно чрез силен дъжд, са полуостров Юкатан и Белиз. Няма обявени смъртни случаи от „Франклин“.

Метеорологична история[редактиране | редактиране на кода]

На 3 август Национален ураганен център (НУЦ) започва да наблюдава тропическа вълна, която се намирала в югоизточната част на Карибско море за възможна тропическа циклогенеза. [1] Сравнително малко промени в организацията се случили през следващите два до три дни, когато се преместила на запад с 16 – 24 km/h, въпреки че глобалните модели продължават да показват, че може да се развие наново, след като влиза в залива на Кампече. Рано на 5 август, конвекция, свързана с тропическата вълна се увеличила, сигнализирайки за организация. [2] Продължителното подобрение на вълната довело до развитие на широка зона с ниско налягане на 6 август приблизително 150 km на изток от Хондурас , [3] което довело до определяне на потенциалния тропически циклон седем в 21:00 часа UTC на този ден. [4] Шамандура над западните Кариби, близо до смущенията, съобщила за продължителни ветрове, а комбинираните анализи със сателитни снимки показвали, че циркулацията е станала по-дефинирана, което е накарало НУЦ да повиши смущенията на Тропическа буря „Франклин“ в 00:00 часа UTC на 7 август. [5]

Разположен в относително благоприятна среда, като единственият инхибиращ фактор е бил близостта до земята, „Франклин“ се засилва до първоначален пиков интензитет от 95 км/ч на 7 август преди да се премести на брега близо до Пултикуб, Кинтана Ро, в 03:00 часа UTC на 8 август.[6] Циклонът значително отслабва, докато минава над полуострова, но сателитното представяне останало добре дефинирано и вътрешното ядро се затегнало значително.[7] По-късно на същия ден Франклин се появил на залива на Кампече и веднага започнал да се укрепва отново, ставайки ураган в 21:00 UTC на 9 август. [8] Той достигнал своя пиков интензитет в 00:00 часа UTC на 10 август с ветрове от 85 mph (140 км / ч) и налягане 981 mbar (29,0 inHg) , [5] преди да нахлуе във Вега де Алаторе с ветрове от 80 mph (130   км / ч), около пет часа по-късно. [5] Това го направил първия ураган, който ударил региона Веракрус от Карл през 2010 г. Циклонът бързо отслабнал над планинския терен на Мексико и скоро след това се разсеял. [9] Циркулацията на Франклин от средното ниво, обаче останала непокътната, докато пресичал планинския терен, а остатъците в крайна сметка се възстановили в Тропическата буря „Йова“ в източната част на Тихия океан, рано на 12 август. [10]

Подготовка и въздействие[редактиране | редактиране на кода]

Мексико[редактиране | редактиране на кода]

Полуостров Юкатан[редактиране | редактиране на кода]

GPM данните за валежите на Франклин, когато наближил полуостров Юкатан на 7 август. Дъждовни ленти с валежи над 1,6 in (41 mm) на час са намерени близо до центъра на бурите.

Веднага след класифицирането на „Франклин“ като потенциален тропически циклон, предупреждения за тропическа буря са били издадени за голяма част от източната част на полуостров Юкатан на 6 август; [4] на малка част от бреговата линия е направен ураганов тракер поради възможността Франклин да се приближи до интензивността на ураганите, тъй като наближава бреговата линия следващата нощ. Приблизително 330 хора са съобщени за влезли в подслони за бури и около 2200 са били преместени от островите близо до бреговата линия, за да отидат по-далеч във вътрешността на страната преди бурята.[11] В Белиз е установено, че щетите са минимални, тъй като бурята е отминала малко повече на север от очакваното, което намалило въздействията. [11] Въпреки това, някои области получили около 300 мм дъжд.[12]

Източно Мексико[редактиране | редактиране на кода]

Докато Франклин се приближава до щата Веракруз, училищата са затворени.[13] По целия щат много дървета са повалени, съобщава се за изолирани прекъсвания на електрозахранването и повредени домове. Плантациите на банани, безценен източник на доходи за местните жители, също са засегнати и за някои от тях са съобщени пълни загуби. Някои реки са наводнени, пътищата са спрени и се съобщава за няколко свлачища. [13] Общо 1562 души са се евакуирали от домовете си в Хуаучинанго, разположени в щата Пуебла. Приютите са били подготвени, докато моряците и войниците извършвали евакуации в планинските райони като предпазна мярка.[14] Щетите в целия регион възлизат на 15 щ.д. млн. [15]

САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че дъждовете от външните фронтове на „Франклин“ не се отразяват на Съединените щати, по цялото крайбрежие на Южен Тексас се наблюдават силно вълнение и течения.[16] Националната метеорологична служба в Браунсвил, Тексас, обявява голямо вълнение за сърфиране през нощта на 10 август.[17]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. NHC Graphical Outlook Archive. // National Hurricane Center. August 3, 2017. Посетен на August 7, 2017.
 2. NHC Graphical Outlook Archive. // August 5, 2017. Посетен на August 7, 2017.
 3. NHC Graphical Outlook Archive. // National Hurricane Center. August 5, 2017. Посетен на August 7, 2017.
 4. а б Potential Tropical Cyclone Seven Discussion Number 1. // National Hurricane Center. August 6, 2017. Посетен на August 7, 2017.
 5. а б в John L. Beven II. Hurricane Franklin (PDF). // National Hurricane Center, March 12, 2018. Посетен на March 26, 2018.
 6. Tropical Storm Franklin Tropical Cyclone Update. // National Hurricane Center. August 8, 2017. Посетен на August 9, 2017.
 7. Tropical Storm Franklin Discussion Number 7. // National Hurricane Center. August 8, 2017. Посетен на August 9, 2017.
 8. Hurricane Franklin Discussion Number 13. // National Hurricane Center. August 9, 2017. Посетен на August 9, 2017.
 9. Remnants of Franklin Discussion Number 16. // National Hurricane Center. August 10, 2017. Посетен на August 10, 2017.
 10. Tropical Storm Jova Discussion Number 1. // National Hurricane Center. August 12, 2017. Посетен на August 12, 2017.
 11. а б 7newsbelize.com
 12. Hurricane Franklin weakens to tropical storm after hitting Mexico again. // upi.com. Посетен на 11 August 2017.
 13. а б Roads in Puebla and Veracruz flooded by ‘Franklin’. // The Yucatan Times, August 10, 2017. Посетен на August 11, 2017.
 14. Hurricane Franklin hits Mexico. // WION-TV, August 10, 2017. Посетен на August 11, 2017.
 15. Companion Volume to Weather, Climate & Catastrophe Insight. // Aon Benfield. Посетен на 30 January 2018.
 16. Tropical Storm Franklin Weakening After Landfall as a Hurricane in Eastern Mexico; Major Inland Flood Threat Looms. // The Weather Company, August 10, 2017. Посетен на August 10, 2017.
 17. High Surf Advisory. // National Weather Service, August 10, 2017.

Външни източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hurricane Franklin“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.