ФК Стърлинг Албиън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ФК „Стърлинг Албиън“
Прозвище Байнос (The Binos)
Йо-йо
Основан1945
ДържаваВеликобритания
СтадионФортбанк
Капацитет3808
ПрезидентШотландия Стюърт Браун
Старши треньорШотландия Грег Макдоналд
ПървенствоШотландия Лига 2
2017/183-мо място
Екипи и цветове
Домакин
Гост
ФК Стърлинг Албиън в Общомедия

ФК Стърлинг Албиън (на английски: Stirling Albion Football Club) е футболен клуб базиран в град Стърлинг, Шотландия. Отборът играе срещите си на стадион „Фортбанк Стейдиъм“ в предградията на града, близо до река Форт. Емблемата на клуба изобразява паметника на Уилям Уолъс и хълмовете Охъл.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стърлинг Албиън е основан през 1945 г. след като предишният футболен отбор от града – Кингс Парк, се разпада след Втората световна война. Стадионът на Кингс Парк е разрушен по време на войната при германските бомбардировки, като е ударен от единствената паднала бомба в града. Новият клуб е създаден от местния бизнесмен Томас Фъргюсън – въглищен магнат, който купува имението Анфийлд, за да построи нов стадион. Анфийлд остава основен стадион на отбора до 1992 г. Името 'Албиън' идва преобразувано от марката на въглищарските камиони на Фъргюсън – Албиън.

Между 1945 и 1960 клубът придобива репутацията на прекалено добър за долните дивизии и прекалено слаб за горните. Тогава получава и прозвището „Йо-йо“, поради постоянните промоции и бързи изпадания след това. През седемдесетте години, до средата на осемдесетте, отборът претърпява най-тежкия си период. Достига до последното ниво на шотландската лига и е заплашен от банкрут, който избягва чрез продажбата на стадиона си „Анфийлд“ на местната община. През този период (1984), обаче, записва и най-голямата си историческа победа – срещу отбора на Селкърк с 20:0. През 1986 г. Стърлинг става първият отбор в Шотландия, който играе мачовете си на изкуствена трева, след реконструкцията на „Анфийлд“.

Серията от слаби сезони на клуба най-накрая е прекъсната през 1991 година, когато под ръководството на Джон Брогън, бивш нападател на отбора, Стърлинг печели промоция за Първа дивизия. В този сезон клубът поставя рекорд като не губи нито едно от гостуванията си през цялата календарна година. Следващите три години Албиън остават в горната дивизия. През този период напускат стария си стадион в центъра на града и се преместват на новопостроения „Фортбанк“ на брега на река Форт. Между 1990 и 2000 отборът се движи между Първа и Втора дивизия с различен успех. От 2000 до 2003 Стърлинг отново претърпява тежки моменти, изпадайки в Трета дивизия. Клубът се стабилизира с идването на мениджъра Алън Мур, с който печели промоция и записва рекорд от 18 мача без загуба през сезон 2006-07. В края на този сезон клубът печели промоция за Първа дивизия след като на финалния плейоф побеждава като гост Еърдри с 3:0 пред 3465 зрители. През 2007-08 обаче Албиън отново изпада в долната дивизия.

В последните години отборът играе в третото ниво на шотландския футбол. През сезон 2012-13, въпреки че завършва на 7 място в класирането, Стърлинг успява да запише престижните победа и две равенства срещу допуснатия в Трета дивизия, след финансов банкрут, отбор на Рейнджърс. През следващия сезон клубът е сред основните кандидати за участие в плейофите на шотландската Лига 2.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Клубни рекорди[редактиране | редактиране на кода]

  • Рекордна победа: 20:0 срещу Селкърк Купа на Шотландия 1-ви кръг, 8 декември 1984
  • Рекордна загуба: 0:9 срещу Дънди Юнайтед, Дивизия I, 30 декември 1967
  • Рекордно посещение (на Фортбенк): 3808 срещу Абърдийн, Купа на Шотландия 4-ти кръг, 15 февруари 1996
  • Рекордно посещение (на Анфийлд): 26 400 сещу Селтик, Купа на Шотландия, 11 март 1959

Състав за сезон 2013-14[редактиране | редактиране на кода]

Вратари
Шотландия Дейвид Кроуфърд
Шотландия Калъм Рийдфърд
Шотландия Шон Робъртсън
Защитници
Шотландия Брайън Алисън
Шотландия Джейми Бишъп
Шотландия Рос Форсайт
Шотландия Дейви Макклун
Шотландия Грег Макдоналд
Шотландия Рос Макгийки
Шотландия Мик О'Бърн
Шотландия Крис Смит
Полузащитници
Шотландия Дани Аш
Шотландия Крейг Комри
Шотландия Стивън Дей
Шотландия Марк Фери
Шотландия Дейл Фултън
Шотландия Фил Джонстън
Шотландия Киерън Маканеспи
Шотландия Марк Маккълък
Шотландия Блеър Мун
Шотландия Дарън Смит
Нападатели
Шотландия Санди Кънингъм
Шотландия Дейвид Уедърстън
Шотландия Греъм Уиър
Шотландия Джордан Уайт


* Бележка: Шотландската футболна лига не използва номера на екипите

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]