Фиана Файл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фиана Файл
Fianna Fáil
Fianna Fáil logo.svg
Ръководител Мишел Мартин
Основател Еймън де Валера
Основана 23 март 1926 г.
Щаб Дъблин
Член на Либерален интернационал
Алианс на либералите и демократите за Европа
Идеология Консерватизъм, Популизъм
Група в ЕП Алианс на либералите и демократите за Европа
Камара на представителите
44 / 158
Сенат
14 / 60
Европейски парламент
0 / 11
Местно управление
262 / 949
Сайт www.fiannafail.ie
Фиана Файл в Общомедия

Фиана Файл (на ирландски: Fianna Fáil), официално Фиана Файл – Републиканска партия[1] (на ирландски: Fianna Fáil – An Páirtí Poblachtach) е политическа партия в Република Ирландия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Партията е основана като ирландска републиканска партия на 23 март 1926 г. от Имон де Валера и неговите привърженици, след като се отделят от Шин Фейн по въпроса за въздържането след ирландската гражданска война. Тя е една от двете големи съвременни партии в Ирландия. Смятана е за една от двете дясноцентристки партии на Ирландия, заедно с Фине Гейл и дясна страна на Лейбъристката партия и Шин Фейн. Партията доминира ирландския политически живот през по-голямата част от 20 век, представяйки се като „широка църква“ и привличайки подкрепа от различни социални класи. Между 1989 г. и 2011 г. тя води коалиционни правителства със страни от ляво и дясно. Програмата на Фиана Файл съдържа редица трайни аспекти, а именно ангажимент за ирландско единство, насърчаване и защита на ирландския език и поддържане на ирландската традиция на военен неутралитет. Изключително по-популистки, националистически и общо казано, по-икономически интервенционистки, отколкото Фине Гейл, партията все пак споделя съперничеството си с подкрепата на Европейския съюз и взаимна опозиция срещу републиканската физически сила.

Фиана Файл е последната в правителството от 1997 г. до 2011 г. под ръководството на Бърти Ахърн и Брайън Коуен, с 81 места през 2002 г., намалена на 77 през 2007 г. и след това на 20 през 2011 г., най-ниската в историята на партията. След като печели 44 места на изборите през 2016 г., Фиана Файл понастоящем е най-голямата опозиционна партия, като лидерът на партията Мишел Мартин сключва споразумение за доверие и снабдяване с малцинствено правителство, ръководено от Фине Гейл.

Фиана Файл е член на Алианса на либералите и демократите за Европа и на Либералния интернационал.

Източници[редактиране | редактиране на кода]