Филотея Атинска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Филотея Атинска
Родена21 ноември 1522 г.
Починала19 февруари 1589 г. (66 г.)
Филотея Атинска в Общомедия

Филотея Атинска (на гръцки: Αγία Φιλοθέη η Αθηναία) със светско име Регула или Ревула Венизелос (на гръцки: Ρηγούλα ή Ρεβούλα-Παρασκευή Μπενιζέλου) е преподобна мъченица, християнска и православна покровителка на Атина, живяла и напътствала през XVI век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тя е дъщеря на атинския първенец Ангелос Венизелос. Майка ѝ Сириги Палеологина е с потекло от византийската династия на Палеолозите. На 14-годишна възраст родителите ѝ я омъжат за много по-възрастния от нея Андреас Хилас, от личен атински род. Бракът е против волята ѝ, трае само три години, след което Ревула остава вдовица.

Само на 17 години тя поема по пътя исихазма и следва аскетичен живот. Отдава се на благотворителност и десет години след смъртта на родителите си приема монашеска схима с името Филотея. Като монахиня се отдава на ярка обществена дейност основавайки първото по гръцките земи и в Европа училище за жени, създава обществена болница, предоставя убежище на пострадали от насилие и бременни жени, на такива подложени на пребиване с камъни, както и откупува роби от островите и им връща свободата.

Намира мъченическа смърт през 1589 г., по времето на султан Мурад III, заради деятелността си. Канонизирана веднага след смъртта си от патриарх Матей II Константинополски.

Родният й дом e уникален образец на поствизантийска архитектура от XVI-XVII век, считан за най-старата запазена сграда в Атина. Намира се в Плака – квартала на боговете под Акропола. [1]

Паметта ѝ се отбелязва на 19 февруари.

Източници[редактиране | редактиране на кода]