Финансова система

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Във финансите финансова система е система, която позволява трансфера на пари между спестители и заематели. [1] Тя обхваща реда от комплексни и тясно свързани финансови институции, пазари, инструменти, услуги, практики и трансакции.

Финансовите системи са от основно значение за алокацията на ресурси в модерната икономика.

Функции на Финансовата Система[редактиране | редактиране на кода]

Основните функции на финансовата система са три:

1. Предоставяне на ликвидност – превръщането на абстрактни или конкретни неща в други по начин, изискващ възможно най-ниски сделкови разходи. Това включва три аспекта – обхват (обещанията, които могат да се разменят), плътност (обема на размените) и цената, на която се предоставя тази ликвидност.
2. Събирането и обработването на информация – насочването на парични потоци и ресурси към стопански субекти, дейности и проекти, както и изчисляването на техния стопански потенциал.
3. Управление на риска – количество и вероятност. Динамиката на стопанските процеси дава възможност да се намали общата вероятност от неуспех при съвкупности от проекти.

Компоненти на Финансовата Система[редактиране | редактиране на кода]

1. Финансови пазари. Те биват разделяни по
- типове обещания – на дълг, собственост (фондов – търгуват се акции), на валута (няма доходен компонент, само ценови)
-организация – организиран (борсов) и неорганизиран (свободен)
- срочността на ценните книги – паричен (краткосрочен) и капиталов (дългосрочен)
- според момента от живота на ценната книга – първичен и вторичен
2. Финансови посредници – улесняват и поевтиняват срещата между спестители и заематели. Гледа се да няма изместване във времето на ликвидността, което се счита за повишение на риска. Видове:
- депозитни (банки)
- договорни (застрахователни дружества)
- инвестиционни (чрез вложения)

3. Финансови инструменти – най-общо начините за осъществяване на сделка между спестител и заемател.
- за пазара на валута – инструментът е валутата
- за собственост – акции
- за дълг

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Arthur Sullivan; Steven M. Sheffrin (2003). Economics: Principles in action. Upper Saddle River, New Jersey 07458: Prentice Hall. стр. 551. ISBN 0-13-063085-3
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Financial system“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Шаблон:Д-р Георги Ганев, „Пари, Банки, Финансови Пазари“ 2007

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]