Финансови услуги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Финансови услуги
КИД-2008
→K. Финансови и застрахователни дейности
64. Предоставяне на финансови услуги, без застраховане и допълнително пенсионно осигуряване
65. Застраховане, презастраховане и допълнително пенсионно осигуряване
66. Спомагателни дейности във финансовите услуги и застраховането
Финансови услуги в Общомедия

Финансовите услуги се отрасъл на икономиката, включващ услугите, осигурявани от финансовата индустрия, обхващаща широк обсег от организации, които се занимават с управлението на пари. В Статистическата класификация на икономическите дейности за Европейската общност за него е използвано наименованието финансови и застрахователни дейности.

Отрасълът обхваща дейността на банки, кредитни съюзи, застрахователни компании, пенсионни фондове, холдингови дружества, както и различни свързани с финансите спомагателни дейности.[1] Към 2004 индустрията на финансовите услуги представлява 20% от пазарната капитализация на С&П 500 в САЩ [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ec.europa.eu
  2. ((en)) Грешките на нашите прадядовци и прабаби? // Contrary Investor.com, февруари 2004. Архивиран от оригинала на 2009-02-06. Посетен на 6 февруари 2009.

Допълнителна литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Porteous, Bruce T. и др. Economic Capital and Financial Risk Management for Financial Services Firms and Conglomerates. Palgrave Macmillan, декември 2005. ISBN 1-4039-3608-0.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Financial services в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​