Финансови услуги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Финансови услуги
КИД-2008
→K. Финансови и застрахователни дейности
64. Предоставяне на финансови услуги, без застраховане и допълнително пенсионно осигуряване
65. Застраховане, презастраховане и допълнително пенсионно осигуряване
66. Спомагателни дейности във финансовите услуги и застраховането
Финансови услуги в Общомедия

Финансовите услуги се отрасъл на икономиката, включващ услугите, осигурявани от финансовата индустрия, обхващаща широк обсег от организации, които се занимават с управлението на пари. В Статистическата класификация на икономическите дейности за Европейската общност за него е използвано наименованието финансови и застрахователни дейности.

Отрасълът обхваща дейността на банки, кредитни съюзи, застрахователни компании, пенсионни фондове, холдингови дружества, както и различни свързани с финансите спомагателни дейности.[1] Към 2004 индустрията на финансовите услуги представлява 20% от пазарната капитализация на С&П 500 в САЩ [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ec.europa.eu
  2. ((en)) Грешките на нашите прадядовци и прабаби?. // Contrary Investor.com, февруари 2004. Посетен на 6 февруари 2009. Архив на оригинала от 2009-02-06 в Wayback Machine.

Допълнителна литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Porteous, Bruce T. и др. Economic Capital and Financial Risk Management for Financial Services Firms and Conglomerates. Palgrave Macmillan, декември 2005. ISBN 1-4039-3608-0.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Financial services“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.