Фисек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фисек
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.324° с. ш. 26.763° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Североизточна България)
Част от Източна Дунавска равнина
Надм. височина Фисек 500.5 m

Фисек (или Фисека) е конусообразно възвишение в Североизточна България, Източната Дунавска равнина, области Шумен (източната му част) и Търговище (западната му част).

Възвишението се издига в най-северозападната част на Шуменското плато, от което на югоизток го отделя ниска седловина с надморска височина от 260-270 м. На север и запад и югозапад възвишението се спуска стръмно към долината на река Пакуша (ляв приток на Врана, от басейна на Камчия), която прави около възвишението голям завой. Има овална форма с размери 3 на 2 км и се издига на 250-300 м над околните равнини. Най-високата му точка е връх Фисек (500.5 м), разположен в центъра на възвишението.

Възвишението е изградено от горнокредни варовици и мергели. Климатът е умерено-континентален със сравнително студена зима и топло лято. Почти цялото възвишение е покрито с гъста дъбова и габърова гора.

На югоизточния му склон е разположено село Черенча, Община Шумен.

По северното подножие на възвишението, по долината на река Пакуша преминава участък от първокласен път № 4 от Държавната пътна мрежа ЯбланицаВелико ТърновоШумен.

Западно от възвишението, на река Пакуша е изграден едноименният язовир "Фисек", в експлоатация от 1960 г., със земнонасипна стена, от който се напояват около 9 хил. дка обработваеми земи.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]