Флеботомуси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Флеботомуси
Phlebotomus pappatasi bloodmeal finished.jpg
Папатак – Phlebotomus pappatasi, вид разпространен и в България.
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Insecta Насекоми
разред: Diptera Двукрили
подразред: Nematocera Дългоантенни
инфраразред: Psychodomorpha
надсемейство: Psychodoidea
семейство: Psychodidae
подсемейство: Phlebotominae
род: Phlebotomus Флеботомуси
Научно наименование
Уикивидове Phlebotomus
Loew, 1845 г.
Синоними
  • Philaematus
Видове
Флеботомуси в Общомедия

Флеботомусите (Phlebotomus) са род двукрили хапещи насекоми от семейство Psychodidae от Стария свят. В България са известни като папатаци. Често с представители на други родствени таксони са наричани и със сборното наименование пясъчни мухи. Повечето видове са разпространени в Палеарктика и са преносители на редица паразитни и инфекциозни причинители на заболявания при хора и животни.

Морфология и жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

Възрастните представители са дребни с размери на тялото от 1,5 до 3 mm. Цветът им е жълтеникав с открояващи се черни очи и покрити с фини косъмчета тяло, крила и крачка. Подобно на комарите женските се хранят с кръв от гръбначни животни, а мъжките се хранят с нектар от цветовете на растенията. Активни са в тъмната част на денонощието. Снасят яйцата си в тъмни цепнатини и пукнатини богати на органична материя.

Епидемиологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Различните представители на рода са приносители на причинителите на заболяването лайшманиоза в Стария свят, докато в Новия свят ролята на преносител се съвместява от представители на род Lutzomyia[1]. Насекомите пренасят протозойните паразити от естествените резервоари на заболяването гризачите до хората и други бозайници. Флеботомуси са преносители на различни представители от род Bartonella и арбовируси, причинители на различни видове заболявания, както и на причинителя на папатациевата треска при човека.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zeledón RA. Hemoflagellates: Cutaneous and Mucocutaneous Leishmaniasis. In: Barron's Medical Microbiology (Barron S et al., eds.). 4th. Univ of Texas Medical Branch, 1996. (via NCBI Bookshelf) ISBN 0-9631172-1-1.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

bg.wiktionary.org