Фотоволтаични системи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фотоволтаичен панел SUDI дава не само енергия, но и сянка на автономна станция за зареждане на електромобили във Франция
Слънчевите панели на МКС

Фотоволтаични системи (на английски: Photovoltaics, PV) се нарича най-общо методът за превръщане на слънчева енергия в електрическа енергия с помощта на полупроводников материал, при който протича фотоволтаичен ефект, предмет на изучаване от физиката, фотохимията и електрохимията. Фотоволтаичната система съдържа слънчеви панели, съставени от слънчеви клетки. Процесът по природа е физикохимически, тъй като първият му етап е фотоелектричен ефект, след който протича електрохимичен процес, при който се генерира електрически ток.[1] Енергията, генерирана с фотоволтаични системи отдавна се счита за чиста и възобновяема енергия[2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Използването на слънчева енергия, за нуждите на човечеството е известна от преди 700 години преди новата ера. Учените са установили, че тогава хората са концентрирали слънчеви лъчи, за да запалят огън. През 1767 г. Орас дьо Сосюр изобретява първата соларна фурна. През 1839 година е открит фотоволтаичния ефект от френския учен Александър Едмон Бекерел. Първото електричество по този метод е получено през 1876 година. Седем години по-късно е проектирана първата фотоволтаична клетка.[3]

Видове фотоволтаични системи[редактиране | редактиране на кода]

Самите фотоволтаични системи произвеждат DC напрежение и ток. Най-масовите фотоволтаични системи съдържат множество фотоволтаични панели и инвертор. Самите системи се делят на три подтипа:

  1. Самостоятелни системи (осигуряват захранване на отдалечени обекти) с акумулатори
  2. Системи, свързани към националната АС мрежа
  3. Комбинация от двете системи по-горе (или т.нар. хибридни системи)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Photovoltaics“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.