Фото форум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фото форум
Основаване2003
СедалищеСофия, България
ПродуктиБългарска фотографска общност
Уебсайтphoto-forum.net

„Фото форум“ е името на български уебсайт за фотография. В него фотолюбители и професионалисти могат да споделят, показват своите и обсъждат своите и чужди снимки и да участват в конкурсите организирани от сайта.

Освен галериите със снимки във Фото Форум има ревюта на фотоапарати и обективи, форум и базар за покупко-продажба на употребявана техника.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сайтът е създаден от Александър Петров, Бони Бонев и Георги Величков и започва официално да работи на 30 юли 2003 г. Те са едни от инициатори на бългаското фотографско Интернет общество през 2002 г. Тогава е организирана и първата клубна изложба с подкрепата на Юрий Трейман в клуб Папараци. Тя е открита от доц. Петър Абаджиев. От тогава Фото Форум е организатор на много други фотографски конкурси и изложби със снимки на авторите публикуващи в него. Особено в първите години от съществуването на проекта, потребителите се срещат на ежеседмични неформални сбирки, където споделят свои впечатления и общуват помежду си.

Партньори[редактиране | редактиране на кода]

Фото Форум партнира с основни фотографски списания в периода 2003 – 2009 – сп. „Одисей“, сп. „ФО“, сп. „Digital photo & Video“, сп. „Удоволствието да снимаш“, както и с други организации – Фотоваканция, Фотофиеста, БГ Прес Фото, Метромедия, Столична община и Ретро Радио.

Конкурси[редактиране | редактиране на кода]

Някои от темите на проведените във Фото Форум конкурси и последвали изложби са: Снимка по песен[1], Една нощ в Пловдив[2], Скрита камера[3], Един миг от живота[4], Всичко е любов[5]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Фото Форум е два пъти носител на престижната награда „БГ Сайт“. През 2004 г. в категория „Общности“ и през 2005 г. в „Изкуства“.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Фото Форум е съорганизатор на ежегодния конкурс Lumix Awards за България, като издава и книжни каталози с номинираните 100 най-добри снимки. Две поредни години организира големи пролетни фестивали на морето, с по над 300 участници. На тези пленери са показани новости във фотографската техника, осигурени са лектории забавления и уъркшопове за участниците.

От 2006 година се провеждат фотографски курсове за начинаещи и напреднали във фотографското студио.

През 2008 екипа на сайта написва, илюстрира и издаде фотографската книжка Малка книжкаНа фокус“ – съвети към фотолюбителите как да правят по-добри снимки. Тази книга е развитие на идеята, създала електронната книга „Как да правим по-добри снимки с цифров фотоапарат“ през 2005 г.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Към 1 декември 2009 г. сайта е има регистрирани 87000 потребителя. От тях автори със собствени снимки са 25600.

Ежедневно се показват около 550000 отделни страници при около 21000 отделни посетители, според статистиката на [6].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]