Фрайстат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Vrystaat
Free State
Разположение на Фрайстат в РЮА
Адм. център Блумфонтейн
Площ 129 825 km²
Население
 – Общо (2010)
 – Гъстота

2 824 500 души
21,74 души/km²

Фрайстат (на африканс: Vrystaat, произнася се най-близо до Фрейстаат; на английски: Free State, Фрий Стейт) е южноафриканска провинция, намираща се приблизително в сърцето на РЮА. Между 1854 г. и 1910 г. е самостоятелна бурска държава, която след Бурската война е присъединена към останалата част на страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

След превръщането на Капската област в британска колония, местното бурско население, водено от страховете си за бъдещето, се преселва на север-североизток в района между Орание и Ваал. Бурите основават множество републики във вътрешността на страната, една от които е и Оранжевата свободна държава (Орание-Фрайстат).

През 1848 г. Великобритания успява да анексира областта, но 6 г. по-късно бурите успяват да възстановят своята независимост. От самото начало бурската държава е поставена под двоен натиск: от една страна от британските колонизатори, а от друга - от африканските племена.

След Бурската война Орание-Фрайстат е окончателно анексирана от Великобритания и от 1910 г. е провинция в Южноафриканския съюз. Столица на провинцията е Блумфонтейн.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Към 2010 населението на провинцията наброява 2 824 500 души[1]. 84% от населението са чернокожи, 13% бели и 3% други. [2] Делението по майчин език е: сесото (57%), африканс (15%), кхоса (9%), сетсвана (6%), зулу (5%) и английски (2%).[3]

По-важни градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.southafrica.info/about/geography/free-state.htm
  2. http://www.freestatetourism.org/about-the-free-state/free-state-tourism/about-the-free-state-south-africa.html
  3. http://www.freestatetourism.org/about-the-free-state/free-state-tourism/about-the-free-state-south-africa.html

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]