Франк Макфарлейн Бърнет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франк Макфарлейн Бърнет
Frank Macfarlane Burnet
австралийски вирусолог
Роден
Починал
31 август 1985 г. (85 г.)

Учил вЛондонски университет
НаградиНобелова награда за физиология или медицина (1960)[1][2]
Член на Британското кралско научно дружество (1942)[3]
Франк Макфарлейн Бърнет в Общомедия

Франк Макфарлейн Бърнет (на английски: Frank Macfarlane Burnet; 3 септември 1899 – 31 август 1985) е австралийски вирусолог, известен със своя принос в областта на имунологията и вирусологията. През 1960 година той и Питър Медавар печелят Нобелова награда за физиология или медицина за откритията им, свързани с придобития имунитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Тратон, Виктория, Австралия, Бърнет завършва медицина в Университета на Мелбърн през 1922 година. След това продължава своите изследвания в Англия. През 1944 година той става директор на Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research в Мелбърн, където остава до пенсионирането си през 1965 година.[4]

Научен принос[редактиране | редактиране на кода]

Бърнет е известен със своя принос в разбирането на вирусната патогенеза и имунологията. Той формулира теорията за клоналното селекциониране, която е фундаментална за съвременната имунология. Също така той прави значителни изследвания върху грипния вирус и адаптацията на вирусите към нови гостоприемници.

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

Освен Нобеловата награда Бърнет получава множество други награди и почетни звания, включително британския орден на заслугите през 1951 година и австралийския орден на заслугите през 1978 година. Той е автор на над 20 книги и стотици научни статии.

Значение и наследство[редактиране | редактиране на кода]

Франк Макфарлейн Бърнет остава един от най-влиятелните учени в областта на имунологията и вирусологията. Неговите открития са имали огромно влияние върху развитието на ваксините и лечението на вирусни заболявания. Той се счита за пионер в изучаването на автоимунните заболявания и трансплантационната биология.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1960 // Посетен на 30 януари 2021 г. (на английски)
  2. Table showing prize amounts // Нобелова фондация, април 2019 г. Посетен на 30 януари 2021 г. (на английски)
  3. www.eoas.info // Посетен на 22 януари 2024 г.
  4. Sir Frank Macfarlane Burnet // WEHI. Посетен на 16 декември 2023. (на английски)