Франсиско де Монтехо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франсиско де Монтехо
испански конкистадор
Роден: 1479 г.
Починал: 1553 г. (74 г.)

Франсиско де Монтехо и Алварес (на испански: Francisco de Montejo y Alverez) (около 1479, Саламанка, Испания - около 1553, Испания) испански конкистадор, завоевател на Юкатан.

Участие в експедицията на Хуан де Грихалва 1518[редактиране | редактиране на кода]

През 1514 г. пристига в Куба. През 1518 г. участва като капитан на един от четирите кораба в експедицията на Хуан Диас де Грихалва, която открива бреговете на п-ов Юкатан. След завръщането си в Куба се запознава с Ернан Кортес и се записва за участие в експедицията за завоюването на Мексико.

Участие в завоюването на Мексико 1519[редактиране | редактиране на кода]

През 1519 г., след достигането до бреговете на Мексико, Монтехо, заедно с Антон Аламинос и един от корабите е изпратен от Кортес на север покрай мескиканското крабрежие да потърси удобно пристанище. Те достигат на север до устието на река Пануко (22° 16' с.ш.), но така и не откриват удобно пристанище, връщат се обратно и недалеч от местоянката на корабите Монтехо основава първия град на територията на Мексико - Веракрус.

Същата година Кортес започва да се готви за военен поход във вътрешността на страната. Голяма част от добитото злато решава да изпрати в Испания за да покаже на краля каква богата страна е открил. Много злато също така е предвидено и за някои влиятелни лица в метрополията. За да бъде превозено златото директно в Испания заедно с отчетите за хода на експедицията и писмо до млатия крал Карлос I (Карл V) Кортес поръчва на двамата си най-надеждни съратници капитан Франсиско де Монтехо и щурмана Антон Аламинос. По пътя натам обаче, Монтехо принуждава Аламинос да спре за малко до бреговете на неговото кубинско имение, за да натоварят свежи припаси. По време на престоя по един от моряците Монтехо тайно изпраща писмо до губернатора на Куба Диего Веласкес за развитието на експедицията.

Завоюване на п-ов Юкатан 1527-1528[редактиране | редактиране на кода]

На 8 декември 1526 г. с кралски указ Монтехо е назначен за губернатор на провинция Юкатан. Хазната обаче не му отпуска никакви средства за завоюването ѝ и новоназначения наместник за своя сметка оборудва няколко кораба, закупува продоволствие и коне (около 60) и плаща предварително на 5000 моряци и войници. Необходимите за всичко това средства Монтехо набавя, след като се жени за богата вдовица, която след заминаването му остава в Испания.

През септември 1527 г. Монтехо завладява остров Косумел (20°28′ с. ш. 86°53′ з. д. / 20.466667° с. ш. 86.883333° з. д., на североизток от п-ов Юкатан). От там извършва поход на север по крайбрежието до нос Каточе (21°25′ с. ш. 87°05′ з. д. / 21.416667° с. ш. 87.083333° з. д.) и на запад до 89º 30` з.д., като на 88º 10` з.д. открива лагуната Рио Лагартос. Близо до лагуната испанците достигат до града на маите Чавак Ха изграден от каменни домове. Войниците на Монтехо без бой влизат в града, но през нощта индианците извеждат жените и децата, а на сутринта нападет пришълците. Испанците отбиват атаката, но в сражението са убити 12-20 човека. От там Монтехо начело на голям военен отряд тръгва на юг, във вътрешността на полуострова, разграбвайки по пътя си всички индиански селища. След като във второто голямо сражение с индианците претърпяват поражение завоевателите се насочват на изток преминават през древната столица на маите Чичен Ица и достигат до източното крайбрежие на Юкатан срещу остров Косумел, където преди това е оставен малък испански гарнизон.

През 1528 г. Монтехо открива източното крайбрежие на полуострова на юг от остров Косумел до залива Четумал, но и там среща сериозна съпротива от индианците.

През 1529 г. отива в Мексико и през 1530 г. е назначен от Кортес за управител на областта Табаско (западното крайбрежие на Юкатан). През 1531 г. пристъпва към завоюването на вътрешността на полуострова, но сам не участва във военни действия, а изпраща свои роднини: зет си Алонсо Лопес Авила, сина си от първия си брак Франсиско де Монтехо ел Мосо (1508-1565) и племенника си също Франсиско де Монтехо. За десетина години те успяват да завоюват силната държава на маите.

Следващи години[редактиране | редактиране на кода]

През 1533 г. използвайки богатството на втората си жена и старите си връзки е назначен за губернатор отначало в Хондурас, а след това в областта Чиапас, на запад от Юкатан. През 1546 г. е назначен за генерал-капитан на Юкатан, но поради многочислените си конфликти с духовенството през 1550 г. е отзован в Испания, където през 1553 г. умира след тежко и продължително боледуване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965., стр. 150, 153, 178-180. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279336/