Индианци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Индианците)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Индианци
Distribution of Indigenous Peoples in the Americas.svg
Разпространение на индианците в Америка.
Общ брой ок. 60,5 милиона
Значителен брой в

Флаг на Мексико Мексико (25,7 млн.)
Флаг на Боливия Боливия (6,8 млн.)
Флаг на Перу Перу (6,0 млн.)
Флаг на Гватемала Гватемала (5,8 млн.)
Флаг на Еквадор Еквадор (3,4 млн.)
Флаг на САЩ САЩ (2,9 – 5 млн.)
Флаг на Чили Чили (2,0 млн.)
Флаг на Канада Канада (1,4 млн.)
Флаг на Колумбия Колумбия (1,4 млн.)
Флаг на Аржентина Аржентина (955 032)
Флаг на Бразилия Бразилия (817 963)
Флаг на Венецуела Венецуела (524 000)
Флаг на Хондурас Хондурас (520 000)
Флаг на Никарагуа Никарагуа (443 847)
Флаг на Панама Панама (204 000)

Флаг на Коста Рика Коста Рика (114 000)
Език индиански езици, испански, португалски, английски, френски, датски, нидерландски
Религия ескимоски религии, индиански религии, християнство
Индианци в Общомедия
Мечката-Бик, чернокракски шаман, ок. 1910 година
Мато Топе (Четирите Мечки), вожд на манданите с военните си регалии, акварел на Карл Бодмер, ок. 1842 година

Индианците са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка преди европейската колонизация. Днешните индианци са техни потомци, които включват голям брой отделни племена и етнически групи от монголоидната раса, като повечето от тях все още живеят в обособени изолирани общности. В зависимост от контекста, терминът „индианци“ може да включва ескимосите (инуити, юпики) и алеутите, чиято култура и наследствени черти се различават от останалите групи. Индианци могат да бъдат наричани и канадските метиси.

Общият брой на индианците по света е около 30 милиона по данни от 1960-те. По данни от началото на XXI век общият им брой надвишава 60 милиона души, разпределени в около 1000 различни етнически групи и народности. В края на XV век, преди окончателното завладяване от европейците, общият брой на етническите групи е 2200. Подложени на геноцид през последните 200 г.[1]

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Всъщност „индианци“ е неправилно наименование, но терминът постепенно се утвърждава исторически. Христофор Колумб през 1492 г. нарича така местното население, което среща в Америка, считайки, че е достигнал до бреговете на Индия. Това объркване води до назоваването на тези територии Западна Индия за кратко време [notes 1]. През XVI век с изработването на нови и по-добри карти, започва да се говори за американски континент в чест и памет на Америго Веспучи, вследствие на което коренните жители на континента са преименувани на американски индианци, но с течение на времето остава само индианци. Самите те предпочитат да бъдат наричани с имената на езика на техните народи.

В последните години предимно в САЩ се налага все повече наименованието „коренни американци“ или „американци по произход“ (Native Americans), макар че и то е подложено на дебати и противоречия. Голяма част от индианците в САЩ продължават да живеят в резервати. Някои от тях (със специално разрешение, което важи само на териториите на резерватите и в определени щати като Калифорния) се занимават с доходоносния хазартен бизнес в казина.

Изразът „червенокожи“, разпространен широко в европейската масова култура за обозначаване на индианците, няма нищо общо с естествения цвят на кожата им, който е бял до леко мургав. Европейците започват да наричат така местното население когато срещат беотуките – племе, което най-напред влиза в контакт с викингите през XI век и след това с англичаните през XVI век. Беотуките рисуват както лицето, така и тялото си с охра, откъдето идва червеникавия оттенък на кожата. Племето изчезва напълно през XIX век.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предците на съвременните индианци и ескимоси се преселват на американския континент от североизточна Азия през така наречения „Берингов мост“ – древен широк провлак между Америка и Азия на мястото на днешния Берингов проток, изчезнал преди ок. 12 хиляди години.[2][3] Миграцията се извършва приблизително в периода 12 хил. години пр.н.е. – 10 хил. години пр.н.е. Самото разселване по двата континента продължава сравнително бързо – археологическите данни сочат, че палеоиндианците са достигнали южните части на Аржентина и Чили 1500 – 2000 години след преминаването през Беринговата суша.

Преди европейската колонизация[редактиране | редактиране на кода]

Културни области на индианците

Преди европейската колонизация (започнала през XVI век) по-голямата част от племената в Северна и Южна Америка се намирали на различни степени на първобитно-общинния строй: като при някои господствал матриархат (ирокези, мускоги, хопи, много от племената в басейна на река Амазонка и др.), а при други патриархат (племената от северозападните и югозападните райони на Северна Америка, много от племената на Южна Америка). Част от народите се намирали на различни степени на преход от родово към класово общество. Индианците от Централна Америка и Южна Америка – (ацтеки, маи, инки) живеели вече в класови общества.

В доколумбовата епоха броят на индианците е бил приблизително – северно от река Рио Гранде на територията на днешните САЩ и Канада – около 7 – 10 милиона, разделени на около 600 племена[4] като най-многобройни са в парадържавното формирование т.нар. Ирокезки съюз, на юг от река Рио Гранде – на територията не днешно Мексико и Централна Америка – 16 милиона, от които 6 милиона в Империята на Ацтеките и 10 в Империята на Маите[5], 11 милиона в Амазонската акватория на територията на днешна Бразилия, и 12 милиона в Империята на Инките – на територията на днешните Перу, Еквадор, части от Чили и Боливия[5]. Въпреки че за геноцид над индианските племена мнозина приемат Конкистата или т.нар. Испанската колонизация на Америка, в действителност над 70% от смъртните случаи сред местните индианци се дължат на липсата на имунитет срещу заболяванията от Стария континент, най-вече на вариола.

Области, племена и езици[редактиране | редактиране на кода]

Езикови групи на коренните жители на Америка – индианците

Културното разнообразие на коренните народи от Северна Америка е голямо. Различните климатични и природни условия са обособили сходен начин на живот и култура у определени групи народи, живеещи в сходна географска среда. Поради това антрополозите са групирали народите от континента в няколко културно-географски области – Далечният Север, Северозападен бряг, Платото, Големият Басейн, Калифорния, Големите равнини, Югозапад, Североизток и Югоизток. В тези области в течение на хилядолетия са се развивали множество културни форми и различия, породени главно от природните дадености. Според местообитанието си в дадена област племената се различавали не само в културно, а и в социално и битово отношение, както и по принадлежността си към различните езикови семейства и групи.

Известни индианци[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Всъщност в Англия и днес се използва West Indies за държавите от Карибския басейн

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ди Браун Погребете сърцето ми в Ундид Ний /земиздат 1989 г./
  2. Washington ProFile – International News & Information Agency Сибирските индианци
  3. Новости NEWSru.com Ученые из США подтвердили гипотезу: индейцы переселились в Америку из Сибири
  4. www.encyclopedia.com
  5. а б „La catastrophe démographique“ (The Demographic Catastrophe"), L'Histoire n°322, July–August 2007, p. 17.