Берингов проток

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Беринг.

Спътникова снимка на Беринговия пролив
Морска карта на Беринговия пролив

Беринговият проток, или Берингов пролив, е проток, който се намира в Берингово море между полуостров Чукотка (Североизточна Азия) и полуостров Аляска (Северозападна Северна Америка).

Свързва Северния ледовит океан с Тихия океан. Наречен е на мореплавателя Витус Беринг (1681 – 1741), който преминава през протока през 1728 г. Основни данни: дължина – 96 км; минимална широчина – 86 км; минимална дълбочина – 36 м. Точно по средата му се намират 2 скалисти острова Диомед. През по-студени зимни периоди замръзва.

Първото известно (документирано) преминаване на протока е от мореплавателя Семьон Дежньов (1605 – 1673) през 1648 г. Френският пътешественик Димитри Кифер и англичанинът Карл Бушби преминават пролива пеш по дрейфуващите ледове за 15 дни през март 2006 г.

Берингов мост[редактиране | редактиране на кода]

По време на ледниковите епохи протокът се е превръщал в земен мост, тъй като нивото на водата в океаните е спадало. По този начин първите американци (коренното население на Америка) са пристигнали пеша от Сибир през пролива, когато той бил суша (Берингов мост) по време на последния ледников период. При максимума на обледеняване, който в Европа се оценява, че е настъпил преди около 18 000 години, нивото на водата в океаните е било със 120 метра по-ниско от сегашното, тъй като голяма част от водата се намирала на сушата под формата на лед. Тогава Азия е била свързана с Америка с широка 1500 км ивица суша, покрита с тундра. Счита се, че първите северноазиатци, влезли в Америка, просто са преследвали стадата бизони, лосове или мамути по тази суша към Аляска. В крайна сметка те си пробили път и на юг в континента по свободния от лед коридор по долината на река Маккензи към района на днешните канадски провинции Албърта и Саскачеван, а след това се разпръснали из Северна и Южна Америка.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Районът е рядко населен. На остров Малък Диомед (към щата Аляска) има селище с училище. Тъй като международната линия за смяна на времето преминава равноотстоящо между островите на разстояние от 1,5 км, руската и американската страна попадат в различни календарни дни, като нос Дежньов е 21 часа напред спрямо американската страна.

Районът в непосредствена близост от страната на Аляска принадлежи към Номския регион за преброяване на населението, който наброява 9000 души. Няма пътища от Беринговия проток към главните градове на Аляска. Пътува се главно по въздух и вода. Има няколко пътя около гр. Ном.

Няма редовна въздушна връзка през протока, а само няколко летни чартърни полета.

Руският бряг принадлежи към Чукотския автономен окръг. Провиденски (4500 души) и Чукотски (5200 души) са райони, които се намират на Беринговия проток. В тези райони също няма пътища.

Проект за тунел/мост[редактиране | редактиране на кода]

Повече от век се обмисля построяване на мост или тунел през Беринговия проток. Руското правителство проявява голям интерес, няколко проучвания вече са направени.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Съобщение на БиБиСи за преминаването пеш на пролива