Джеронимо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за индианския вожд. За филма вижте Джеронимо: Една американска легенда.

Джеронимо
Goyaałé
вожд на апачите чирикауа

Роден
територията на Аризона, тогава Мексико
Починал
Погребан САЩ

Етнос Чирикауа
Религия Католическа църква
Активен период от 1858 г.

Подпис Geronimo signature.svg
Уебсайт
Джеронимо в Общомедия

Джеронимо (на английски: Geronimo, на езика чирикауа Goyaałé, в превод „Прозяващият се“, 16 юни 1829 г. – 17 февруари 1909 г.) е един от най-известните индиански вождове, който като военен предводител на апачите чирикауа, се бори за запазване на техните земи в продължение на 25 години.

Още през 1872 г. апачите чирикауа са настанени в резерват в Югоизточна Аризона. Само 4 групи от тях остават свободни, обитавайки Южна Аризона и Ню Мексико, но постепенно и те са унищожени. През 1876 г. американското правителство се опитва да премести чирикауа в резервата Сан Карлос при останалите апачи. При това преселване Джеронимо успява да избяга с още 700 души, които не желаят да се откажат от свободата си. През 1877 г. американците при провеждането на преговори пленяват Джеронимо, държат го 2 месеца в окови, но след това го освобождават. През 1881 г., племената сиу и шайени, които в битката при Литъл Биг Хорн унищожават армията на генерал Кастър, вече са разбити и настанени в резервати. През май 1883 г. генерал Крук с 327 души предприема най-смелата във военната история на САЩ кампания против апачите в Западна Сиера Мадре. През 1884 г. Джеронимо се настанява в местността Търки крик (Пуешикия поток) в резервата Белите планини, където чирикауа и белопланинските апачи се опитват да се научат на земеделие. Между тях обаче има стари вражди и след 1 година Джеронимо със 145 души избягва от резервата. Това са неговите последни 15 свободни месеца. На 4 септември 1886 г. Джеронимо се предава в Каньона на скелетите, като се надява, че ще бъде събран с останалата част от племето си. След продължителните битки накрая неговата група остава с 16 войни, 12 жени и 6 деца. Против тях са изпратени 5000 войника от армията на САЩ и 3000 от мексиканската армия. Според изказване на губернатора на мексиканския щат Сонора, само за 5 месеца през 1886 г. групата на Джеронимо успява да унищожи 500 – 600 мексиканци.

В знак на отмъщение срещу неговата съпротива, групата му е обявена за военнопленници за почти 30 години, държани затворени във Флорида и Алабама, след това във форт Сил в Оклахома. Едва през 1913 г. чирикауа са отведени на определено за тях място в резервата на апачите мескалеро в южно Ню Мексико. Двадесет и трима от останалите живи се смесват с мескалеро, а другите останали около форт Сил. В тези две места днес живеят техните потомци. От 1200 души чирикауа, при настаняването им в резервати остават 265. През 1905 г. Джеронимо моли американския президент Теодор Рузвелт да го върне обратно при племето му в Аризона, но получава отказ. В една зимна вечер на 1909 г. 79-годишният Джеронимо пада от коня си и лежи на земята до сутринта; три дни по-късно той умира от пневмония.

Има легенда, според която Джеронимо се скрива в пещера, преследван от американските войници. Чакали го отвън, но той и така и не излязал. По – късно войниците чули, че той е някъде наоколо! Все още не е открит вторият изход на пещерата. Затова тя се казва – пещерата на Джеронимо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]