Франц Йозеф Гал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франц Йозеф Гал
Franz Joseph Gall
германски лекар

Роден
Починал
22 август 1828 г. (70 г.)
ПогребанПер Лашез, Париж, Франция

Учил въвВиенски университет
Медицина
ОбластАнатомия
Франц Йозеф Гал в Общомедия

Франц Йозеф Гал (на немски: Franz Joseph Gall) е немски лекар-анатом, който основава един от най-оспорваните клонове на съвременната невронаука – френологията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 9 март 1758 г. в Пфорцхайм, Германия. Завършва медицина в Страсбургския университет. Като студент с най-голям интерес той посещава лекционните курсове по неврология. Най-силно младия лекар се увлича по архитектониката на главния мозък, която по това време още остава недостатъчно изследвана.

След като завършва образованието си в Страсбург, Гал заминава за Виена, за да специализира при известния по това време холандски лекар Герхард Ван Суитен. Той посвещава цялата си духовна енергия на изучаването на мозъчната цитоархитектоника и на подробно хистологично изследване на бялото и сивото мозъчно вещество. С модерните си невроанатомични изследвания в областта на мозъка и функционалната специализация на полукълбата, Гал поставя началото на основната си теоретична парадигма, останала в историята на науката под името френология. Той прави многобройни дисекции на умрели хора и животни, за да потвърди хипотезата си, според която съществува зависимост между специфичните издатини на черепа и менталните способности на хората.

Един от основните приоритети в работата на Гал е да очертае значението на големината на мозъка, за да може чрез тези емпирично получени данни да изгради нова универсална антропометрична система.