Фючърсна борса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Фючърсна борса или фючърсен пазар е централна финансова борса, където хората могат да търгуват стандартизирани фючърсни договори – договори за купуване на специфични количества на комодити или финансов инструмент при специфична цена с доставка, която се очаква в определен бъдещ момент.

Тези типове договори попадат в категорията на деривати. Такива инструменти са оценявани според движението на подлежащити активи (наличност, физическо комодити, индекс и други). Тази категория е наречена деривати (на английски: derivatives) понеже стойността на тези инструменти е извличана (на английски: derived) от друг клас активи.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Futures exchange“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]