Халал

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Халал (на арабски:حلال) е термин, обозначаващ всички позволени неща и дейности според исляма. В контекста на храненето терминът се използва за храна, която е допустима за консумация според ислямския закон и практика. Антоним на халал е „харам“ – арабският термин за нещо забранено.

Между тези две определения – халал и харам, съществува сива зона, определяна от ислямската практика като „макрух“ – това са действия, от които мюсюлманите е добре да се въздържат.

Предписанията относно допустимата („халал“) храна са посочени в Корана и Суната. Според тях мюсюлманите е недопустимо да употребяват алкохол, както и храни с наличие на кръв в тях. Забранена е употребата за храна на месоядни животни – свине, котки и кучета. Животинската храна трябва да е от животни, които са убити, а не умрели. Забранена е и храна от жертвени животни на други религии. За да бъде месото „халал“, е необходимо животното да бъде заклано по специален начин, различен от прилагания в индустриалните кланици в немюслманските страни.

В днешни дни пазарът на „халал“ храни в ЕС се оценява на около 15 млрд. евро годишно. Поради бързото нарастване на мюсюлманското население в Европа, редица производители и вносители на хранителни стоки обозначават предлаганите си изделия с етикети „халал“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]