Хамелн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хамелн
Hameln
— град —
Знаме
      
Герб
Панорама на Хамелн
Панорама на Хамелн
Страна Германия
ПровинцияДолна Саксония
ОкръгХамелн-Пирмонт
Площ102,53 km²[1]
Надм. височина68 m
Население58 267 души (2008)
Пощенски код31785–89, 3250
Телефонен код05151
МПС кодHM
Официален сайтwww.hameln.de
Хамелн в Общомедия

Хамелн (на немски: Hameln, известен в България и като Хамелин) е град на река Везер, в провинция Долна Саксония, Германия. Той е столица на окръг Хамелн-Пирмонт и има население от 58 696 души (2006).

Хамелн също така е и порта към близките планини Везербергланд, посещавана от туристи и планински колоездачи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Хамелнският ловец на плъхове извежда децата от Хамелн“, худ. Кейт Грийнауей

Градът е известен с народната приказка за Хамелнския ловец на плъхове (Der Rattenfänger von Hameln) - средновековен разказ за трагедия, случила се в града през XIII век. Версията ѝ, преразказана от Братя Грим, е световноизвестна. Тя също така е сюжет за известни поеми от Гьоте и Робърт Браунинг. Въпреки че Хамелн е красив средновековен град с някои забележителни сгради, историята за ловеца на плъхове е най-важната му атракция. Всяка неделя през лятото тя се изиграва в центъра на града.

Хамелн е създаден като манастир около 851 г. В месттноста се появява село, което през XII век се превръща в град. Смята се, че трагедията с ловеца на плъхове се е случила през 1284 г. и вероятно е базирана на истинско събитие, което има някои различия с приказката. През XV и XVI век Хамелн е незначителен член на Лигата на Ханза.

През юни 1634 г. по време на Тридесетгодишната война барон Лотар фон Бьонигхаузен, генерал от имперската армия, губи битката при Олдендорф от шведския генерал фон Книпхаузен. След това Хамелн е обсаден от шведската армия.

Хамелн е бил обграден от четири крепости, от където дошло името му „Северния Гибралтар“ (по това време Гибралтар бил най-силната крепост в Европа). Той е най-защитения град в Кралство Хановер. Първата крепост (крепост Георг) е построена през 1760-63 г., втората (крепост Вилхелм) и третата са създадени през 1774 и 1784 г., а последната (крепост Луиза) е създадена през 1806 г.

След загубата в битката при Йена-Ауерщед, през 1808 г., Хамелн се предава на Наполеоновата армия без никаква съпротива. Всички стени и кули в града са сринати от французите. През 1843 г. жителите на Хамелн построяват кула върху развалините на крепостта Георг, на хълма Клют. Кулата е наречена Клютурм и е известна туристическа атракция поради прекрасния си изглед към историческия град.

Хамелн преживява най-богатия си период след 1664 г., когато става укрепен граничен град на херцогство Брунсвик-Каленберг. Градът става част от Прусия през 1867 г.

По време на Втората световна война в Хамелнския затвор са държани социалдемократи, комунисти или политически затворници. Тук загиват над 200 души, а по-късно още повече, след като нацистите изпращат затворниците на сигурна смърт, спирайки напредъка на Съюзниците. Малко след войната затворът е използван от Британските окупационни сили за наказание на немските военни престъпници. Над 200 души са обесени тук, включително Ирма Грезе и Йозеф Крамер. По-късно е превърнат в хотел.

Днес в Хамелн се помещава 28-и инженерен полк от Британската армия.

Подразделения[редактиране | редактиране на кода]

Гербът на Хамелн
  • Аферде (Afferde)
  • Хащенбек (Hastenbeck)
  • Халфещорф (Halvestorf)
  • Хафербек (Haverbeck)
  • Хилигсфелд (Hilligsfeld)
  • Сюнтелтал (Sünteltal)
  • Клайн Беркел (Klein Berkel)
  • Тюндерн (Tündern)
  • Верберген (Wehrbergen)
  • Рорзен (Rohrsen)

Население по години[редактиране | редактиране на кода]

Дата Население
1689 2398
1825 5236
1905 21 385
1939 32 000
1968 48 787
2005 58 872

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2018 (4. Quartal) // Федерална статистическа служба. Архивиран от оригинала на 10 март 2019 г. Посетен на 10 март 2019 г.
  2. Vicelinus at the Catholic Encyclopedia

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hamelin в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​