Ханаанизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ханаанизмът или Канаанизмът (френ. cananéisme) е културно и идеологическо движение активно в периода 1939 г. – 1970 г. достигайки пик през 40-те години на 20 век сред евреите в Палестина. Изразява се в ревизиран и радикализиран регионален ционизъм в контекста на повсеместната власт в Евразия на авторитарни и тоталитарни режими (Sitz im Leben). Има за цел да съживи идеята за еврейска нация в Близкия изток.

Ханаанизмът повлиява силно върху еврейското изкуство, литература, духовен живот и политическа мисъл. Неговите привърженици били наричани пейоративно "ханаанците" (на иврит: הכנענים), а официалното име на движението е на иврит: הוועד לגיבוש הנוער העברי.

Първоначалното отношение към ханаанизма било изцяло в пейоративен план. Всички свързвали ранните корени на този ревизионистичен ционизъм, наречен ханаанизъм, с европейските крайно десни движения, и най-вече с италианския фашизъм. [1] Повечето от членовете на движението били членове на Иргун или на Лехи. [2]

Ханаанистите изтъквали древноеврейския език и древната семитска цивилизация на Ханаан за общосемитски свързващ корен между евреи и повечето народи в Близкия изток. Те се пробвали на основа на миналото, съживявайки спомена за общ произход, език и цивилизация, да помирят и обединят разделеното население на Палестина, и съответно да тушират нарастващата арабска подозрителност към тясноционистките планове. Според ханаанистите, "света на еврейството и света на исляма били двете страни на една и съща монета", което се показвало и доказвало от юдео-арабския език и т.н.

Предвид изхода от Втората световна война и последвалия арабско-израелски конфликт след създаването на държавата Израел през 1948 г., ханаанизмът като обществено движение търпи повсеместно крушение, още повече, че дори в разцвета си има слаба гражданска подкрепа както сред евреите, така и сред палестинските араби.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kuzar 107, 12-13
  2. Kuzar 13

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Kuzar, Ron. Hebrew and Zionism: A Discourse Analytic Cultural Study. New York: Walter de Gruyter, 2001.


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Canaanism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.