Ханс Кристиан Йоахим Грам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ханс Кристиан Йоахим Грам
датски микробиолог
Роден
Починал
14 ноември 1938 г. (85 г.)
Научна дейност
Област Биология

Ханс Кристиан Йоахим Грам (на датски: Hans Christian Joachim Gram ) (13 септември 1853 - 14 ноември 1938) - датски микробиолог, открил способ, носещ неговото име, за различаване на еднакви по вид бактерии чрез оцветяване.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в семейството на професор Фридрих Теркел Юлий Грам. Ханс изучава ботаника в университета в Копенхаген и и е бил асистент по ботаника при зоолога Япетус Стенструп. Работата му с растения му позволява да научи основите на Фармакология и се науча да използва микроскоп.

Той влиза в медицинско училище през 1878 година и я завършва през 1883 г. Между 1878 г. и 1885 г. Грам пътува по Европа. В Берлин през 1884 г. той е разработил метод за разделяне на две основни класи бактерии. Тази техника на Грам чрез оцветяване продължава да бъде стандартна процедура в медицинската микробиология.

През 1891 г. Грам започва да чете лекции по Фармакология и по-късно същата година е назначен за професор в Университета в Копенхаген. През 1900 г. той става професор по медицина.

Работата, която му донася световна слава, е разработването на метода на оцветяване на бактериите. Методът впоследствие изиграва основна роля за класирането на бактерии. Грам е скромен човек и в първата му публикация отбелязва: "И така публикувам метод, независимо от факта, че аз знам, че сега той е несъвършен и с недостатъци, но аз също се надявам, че в ръцете на други изследователи, тойще се превърне в нещо полезно. "

След назначаването му като професор по медицина в 1900 г., той публикува четири тома с клинични лекции, които са станали широко използван в Дания. Той напуска поста през 1923 г.